Последните данни за поредния ценови скок в САЩ през октомври

...
Последните данни за поредния ценови скок в САЩ през октомври
Коментари Харесай

Еврото и паундът отново паднаха в лапите на долара

Последните данни за следващия ценови скок в Съединени американски щати през октомври прекъсна пазарната сънливост и нанесе сериозен удар върху внушенията, че инфлацията ще е краткотрайно събитие, изостряйки интереса на вложителите към позициите, които биха ги защитили от внезапни съмнения на рисковите активи. 

Индексът на щатските потребителски цени през октомври е повишен с 0.9% по отношение на септември и с 6.2% на годишна база - най-мощният годишен скок от ноември 1990-та. Базовата му съставна част, от която са изключени по-силно колебаещите се хранителни и енергийни артикули, се е нараснала с 0.6% спрямо предишния месец. 

Новината облагодетелства виртуалните валути, златото и зелените пари и провокира срив на софтуерните акции и на американските държавни бумаги вследствие на предвижданията, че Федералният запас ще би трябвало да увеличи лихвените проценти по-рано в сравнение с му се желае. И обезцени съществено еврото и английския паунд.

Възходът на златото

Спадът на действителната възвръщаемост на дълговите бумаги и възобновилото се заглаждане на кривата на доходността принуждават вложителите да търсят по-рискови активи паралелно с по-традиционни застрахователни артикули като златото.  

Жълтият метал, както и другите му " благородни " родственици - сребо и платина - нарастнаха до най-високите си равнища за последните няколко месеца. 

Златото за незабавна доставка се търгуваше за 1861.67 щ. $ за тройунция в следобедните часове на 11 ноември откакто ден по-рано се изкачи до 1868.2 $ за тройунция - най-високата котировка от 15 юни. Цените на златните фючърсни договори с доставка през декември доближиха 1862.80 $ за тройунция. 

По оценка на специалисти от сектора, " горещите инфлационни данни " са естествената среда за триумф на скъпоценния метал, считан за квинтесенциална антиинфрационна застраховка, което допуска по-нататъшно повишаване на златото през идните седмици и месеци. Същевременно, тази инфлационна конюнктура е нож с две остриета, тъй като в случай че тя продължи да се нажежава, ще се появят неизбежните подозрения дали Федералният запас не редуцира ликвидността по-бързо от нужното. 

Среброто нарастна до 25.18 щ. $ за тройунция, платината - до 1091 $ за тройунция, а паладият - до 2053 $ за тройунция. 

Този напредък се състоя макар силата на американската валута, която по предписание потиска търсенето на скъпоценни метали от страна на притежателите на други парични единици. 

Анализатори на " Стандард чартърд " обръщат внимание, че златото е преодоляло основното равнище на опозиция от 1835 $ за тройунция и откакто е завършило търговията си с котировка над 1851 $ за тройунция, то може да нападна още веднъж баиерата от 1900 $ за тройунция. 

Звездният момент на криптовалутите

Инфлационната заплаха подтиква търсенето и на виртуални пари, вследствие на което водещата Bitcoin се изкачи до рекордните 68,742 щ. $ на 10 ноември, а Ethereum - до 4,859 $. Няколко други относително по-търсени криптовалути, в това число Binance Coin, Solana и Terra, също реализираха рекордни ценови резултати. Тези достижения тласнаха общата пазарна капитализация на криптовселената до съвсем 3 трлн. $ - стойност, надхвърляща общата пазарна оценка на водещата дузина банкови групи. 

Впоследствие ентусиазмът леко се охлади, а двете виртуални парични единици с най-висока пазарна капитализация изгубиха към 5 %. В следобедните часове на 11 ноември Bitcoin омекна до 65,147 щ. $, а Ethereum - до 4,736 $. 

Експертите пък са разграничени в прогнозите си накъде ще тръгнат криптомонетите оттук насетне: някои считат, че ценовия напредък едвам стартира, а други - че цените ще претърпят сериозна промяна в някой миг. 

Еврото и паундът - жертви на цар $

Еврото и английският паунд поевтиняха съществено към зелените пари поради спекулациите, че растящата инфлация в Съединени американски щати ще принуди Федералния запас да стартира да стяга паричната политика. 

Еврото потъна до 1.1450 $ - най-слабата котировка за последните 16 месеца. Паундът слезе под 1.34 $, което е най-ниската му стойност от декември 2020-а. Търговците на варианти пък се нареждат за по-нататъшни загуби на двете валути. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР