За всеки собственик трябва да има ясен финансов инструмент с

...
За всеки собственик трябва да има ясен финансов инструмент с
Коментари Харесай

Искат постепенно да намалят държавната помощ за саниране на сградите у нас

За всеки притежател би трябвало да има явен финансов инструмент с отчасти понижаване на държавното финансиране за обновяването на постройките.

Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева на медийна среща в София.

Според нея финансирането не би трябвало да е еднообразно за всички, а съгласно опциите на всеки. По думите й България би трябвало незабавно да премине от 100-процентово държавно финансиране към 80-процентово.

Над 60 000 многофамилни здания в страната чакат да бъдат актуализирани

" Мисля, че оттук насетне няма бюджет и европейски фондове, които да заплащат 100 % държавно финансиране ", посочи Бонева. Тя добави, че задачата е последователно да се минава към все по-голямо самоучастие на жителите в процеса на саниране.

На въпрос дали все по-голямото самоучастие на жителите няма да забави процеса на възобновяване на постройките, зам.-министърът отговори, че ще се употребяват разнообразни способи за финансиране, които да облекчат притежателите. Поводът за въпроса беше, че на събитието стана известно, че едва 5,4 % са обновените здания с напълно държавна помощ.

 istock istock
Бонева добави, че единият модел е опцията за включване на ЕСКО фирмите в този развой, тъй че самоучастието да се обезпечава не незабавно от жителите, а последователно във времето с понижаване на сметките за ток и парно. ЕСКО фирмите са компании, профилирани в предлагането на енергоспестяващи услуги, а главната им активност е обвързвана с създаването на цялостен инженеринг за понижаване на енергопотреблението.

Според зам.-министъра колкото по-малко е държавното финансиране, толкоз повече ще се облекчава процесът на обновяването на постройките. Сега задачата е преходът сред 100-процентово и 80-процентово държавно финансиране да стане с разновидности, които да обезпечат личното присъединяване на жителите посредством бъдещо погашение на полученото финансиране. След това самоучастието на жителите в обновяването на постройките ще се усилва от ден на ден. Накрая страната би трябвало да взе участие с едвам към 20 на 100 финансиране в този развой. Според Бонева би трябвало да се остави пазарните решения в този развой да навлязат.

Вторият модел, който Министерство на регионалното развитие създава, са гаранционни принадлежности с обществени средства, тъй че банките да могат да обезпечат самоучастието с понижено равнище на риск за техните средства. Това ще разреши съфинансирането да бъде обезпечено в началния миг, а във времето жителите ще съумеят да изплатят инвестицията посредством изгодите от усъвършенстваната енергийна успеваемост на постройката.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаДават пари на 52 здания, за които не стигнаха парите за саниране
Източник: БТА/ Антоан Николов
здания държавна помощ възобновяване .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР