За провеждане на стабилна прогенерична политика се обявиха от Експертен

...
За провеждане на стабилна прогенерична политика се обявиха от Експертен
Коментари Харесай

С 68% намаляват разходите за лекарства на домакинствата при прогенерична политика


За осъществяване на постоянна прогенерична политика се оповестиха от Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) на база изработен от тях разбор за разноските на публични средства и средства на семействата за медикаменти. За разбора си групата се стопира съответно върху групата на сартаните – медикаменти, одобрявани при съществуване сърдечносъдови болести, от каквито българинът страда всеобщо и страната ни заема челни позиции в неприятната статистика по заболеваемост и смъртност за Европа.

Данните са разноските на обществени средства за реимбурсирани медикаменти са подадени от НЗОК и обгръщат забележителния интервал от 2005 – 2016 година Досега сходен разбор не е осъществяван нито от самостоятелен източник, нито от орган на страната, прецизират от експертния клуб.

В интервала 2006 г.-2016 година се следи растящо търсене на генерични лекарствени артикули в групата на сартаните, установи създателят на разбора Аркади Шарков. Според специалистите при неизменен дял на реимбурсация от 25% прогенеричната политика разрешава реализиране на по-ниски разноски за НЗОК и за семействата. Така през 2016 година цифрата на медикаментите, които НЗОК реимбурсира стига 81, до момента в който за 2009 година те са били едвам 11.

Според специалистите постигането на този резултат се дължи и на някои условия като навлизането на пазара на конкурентни лекарствени артикули и на потребителските настройки.

От ЕКИП са пресметнали, че евентуалните спестявания за лекарствени артикули в тази група лекарства може да варира сред 2 и 35% на годишна база. Това значи, че даже при неизменен от тази година бюджет за реимбурсиране прогенеричната политика може да докара до увеличение на размера на реимбурсираните медикаменти от групата, просто казано, това ще направи нужното лекуване налично за доста повече нуждаещи се.

Ползата от прогенеричнато политика в тази ситуация визира освен бюджета на НЗОК за реимбурсиране на медикаменти. Реимбурсацията на медикаментите от НЗОК възлиза единствено на 25%, като останалото се поема от семействата. Не бива да се подминава и фактът, че процентът реимбурсация от НЗОК се пресмята върху референтната цена на съответната група, а не върху пазарната цена на обособените лекарства, акцентират от ЕКИП. Като дават следния образец: за 2016 година реимбурсираната от НЗОК сума за медикаменти от групата на сартаните възлиза на към 3,4 млн. лева, а потребителските доплащания са към 19,6 млн. лева Това значи, че в реимбурсната сума покрива в реалност към 15% от годишния разход, до момента в който пациентите доплащат останалите 85%.

Разходите за истински медикаменти през 2016 година възлизат на към 3,4 млн. лева, като НЗОК покрива 360 хиляди лева и

потребителите заплащат 3 млн. лева При провеждането на прогенеричната политика разноските за НЗОК ще се намалят до към 318 хиляди лева и ще спаднат доста за семействата до 957 хиляди лева, установяват младите специалисти.

В проценти измерено общите разноски спадат с над 62%, като разноските на НЗОК понижават с към 12%, а тези на потребителите с 68%.

Освен че генеричното нахлуване способства за икономисване на публични средства и средства на пациентите (1 икономисан лев от разноските за реимбурсиране на НЗОК е съпроводен от към 5,70 лева икономисване при потребителските доплащания), че конкуренцията разрешава по-дълъг лист на реимбурсираните медикаменти и намаление на среднопреглената им цена: от ЕКИП регистрират растеж на достъпа до лекарствени артикули – годишното ползване през 2016 година е повишено 16 пъти спрямо 2005 година

Спестените разноски на НЗОК могат да се употребяват най-малко в 2 посоки в интерес на пациентите, единият съгласно ЕКИП е да се усили процентът на реимбурсация в съответната група. Ползата за държвата е, че няма да се постанова да усилва средствата за лекарствен бюджет.

За да се разсеят някои заблуди и прибързани изводи, специалистите акцентират, че в рекомендациите за осъществяване на прогенерична политика, те не приказват за генерично заменяне на лекарства, а осъществяване на съответна прогенерична политика.

Свързани публикации.. Генерик дава по-добри резултати при рак на гърдата 0 Над 1 000 медикаменти отпадат от реимбурсния лист на НЗОК 0 Касата няма да заплаща за нови новаторски лекарства 0 Приеха бюджета на здравно министерство за 2018 година 0

В случая не става дума за заменяне на истински артикули, когато не съществуват техни еквивалентни генерици, още повече за различен вид замествания, тъй като е по-евтино, небазирани на медицински пълномощия. Нека не забравяме, че съществува и другият образец генеричният артикул да е по-добър от истинския му предтеча. Подобна прогенерична политика изисква провеждането на задълбочени разбори по групи лекарства съгласно тяхната специфичност.

От клуба считат, че е належащо

потребителите да бъдат осведомени от лекарите по отношение на взаимозаменяемостта, качеството и сигурността на всички истински и генерични лекарствени артикули съгласно тяхното интернационално непатентовано название.

Още на равнище изписване на медикамент пациентите би трябвало да се осведомят за цената, с изключение на за действието, страничните резултати и сигурността на продукта, както и за допустимите му съгласно лекаря други възможности. Тук се има поради да се почете правото на самия пациент при съществуването на безусловно идентични по деяние и сигурност лекарствени артикули да избра този, който е по опциите му да заплати.

В момента в България тази активност се прави на равнище аптеки.

Според ЕКИП за провеждането на съответна прогенерична политика е належащо хпонежсатего на осведомителни

акции измежду потребителите, в това число и основаване на онлайн приложения с данни за цените, равнищата на реимбурсиране, ефикасността, качеството и взаимозаменяемостта сред лекарствените продуктите. Подобна интензивност би предотвратила и замяната на донякъде съпоставими по качества лекарства и скрити механизми за ръководство на паричните потоци на пазара на медикаментите.. Предпоставка за нея е

и въвеждането на електронната рецепта и слагането най-накрая на електронно опазване на здравето у нас.

За това е належащо страната до има и съответна политика за поддържане на условия на конкуретност на пазара на лекарствени артикули

По подробни данни от разбора можете да намерите на уеб страницата на ЕКИП.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР