Източник: Bulgaria ON AIR Болки в гърлото, суха, не продуктивна

...
Източник: Bulgaria ON AIR Болки в гърлото, суха, не продуктивна
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Време е за профилактика на грипа

Източник: Bulgaria ON AIR

Болки в гърлото, суха, не продуктивна кашлица и изнемощялост са нормалните прояви на леките есенни респираторни и вирусни инфекции. Те към този момент ни нападат, само че е прекомерно рано да приказваме за появяването на грип у нас, изясни в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

“В Националния център по заразни заболявания доказахме циркулация на парагрип-3. Сега се назовава респировирус-3 и е заболяване доста по-леко от грипа, доста по-лесно за превозване и не дава затруднения “, добави епидемиологът. По думите му обичайно у нас циркулацията на грипните вируси стартира през ноември, случаите зачестяват през декември и пикът е в средата или в края на януари. Тогава от грипен вирус боледуват от няколкостотин до милион българи. „ Което е висок % “, добави проф. Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания изясни още, че с цел да се предпазим от грип е най-добре имунизацията да се направи през октомври. Но даже и да се закъснее малко не е съдбовно „ Принципът е доста простоват – би трябвало да минат 21 дни от имунизацията с цел да бъде предпазен човек. Тогава към този момент имунната му система е готова, само че това не значи, че на 100% и няма да се разболее. Медицински към този момент е потвърдено, че с помощта на противогрипната ваксина няма да настъпят тежки затруднения “. Епидемиологът е безапелационен, че към момента хората у нас са настроени скептично към противогрипната ваксина. „ В Холандия процентът на имунизираните годишно е 70, в Германия 30%, до момента в който у нас процентът е към 2 “.

Свързани публикации.. Как да лекуваме грипа – препоръките на експертите, изпитани на процедура 0 В пика на грипната вълна лекари поучават: не се самолекувайте! 0 Откри се нов механизъм за разпространяване на вируси 0

В ефира на Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантарджиев предизвести и за тревожната поява в международен мащаб на т.нар близкоизточен респираторен синдром – извънредно рисково заболяване, което минава с висока температура, тежка пневмония, дихателна непълнота и една трета от хората умират. „ На 23 август тази година в Манчестър, Англия кацна пасажер с този синдром, който беше незабавно приет в болница, а пред пет дни в Южна Кореа също имаше сходен пациент. Затова хора идващия от Близкия изток и изключително Саудитска арабия се наблюдават прецизно. От 2012 година - когато породи разновидността на този вирус, до момента от 2255 болни починаха 840 души “.

Как да се предпазим
Честа приложимост на антибактериални мокри кърпи, миене на ръце, дезинфекциране на работните места и най-важното има ли болен с прояви на вирус -

кашлица, кихане, хрема – да стоим настрани. „ Когато възпитано споделяме на метър и половина един от различен опцията да си предадем зараза е оскъдна. Други значими условия с цел да останем здрави са разнообразната храна и да не се прекалява с хранителни добавки и имуномодулатори “. Най-големият проблем в грипния сезон си остават затворените пространства и неналичието на проветряване. „ Ако в детските градини децата прекарват множеството време на открито, инфектираните ще са доста по-малко “, добави експертът.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР