Източник: УМБАЛ Бургас Безплатни профилактични прегледи с нов съдов доплер

...
Източник: УМБАЛ Бургас Безплатни профилактични прегледи с нов съдов доплер
Коментари Харесай

Безплатни прегледи с нов съдов доплер в Бургас

Източник: УМБАЛ Бургас

Безплатни профилактични прегледи с нов съдов доплер и ехокардиограф в УМБАЛ Бургас дават старт на акция за попречване на мозъчния инсулт. С новата инсталация на стойност 25 000 $ и ще се изследват каротидните (сънните) артерии, чието задръстване е най-честата причина за инсулт.

Инициативата е на Фондация „ Ротари “ и след приключването на плана апаратурата ще бъде дарена на болничното заведение в Бургас. Комплектът е мобилен и може да бъде употребен както в болнични, по този начин и в амбулаторни условия. Част от акцията е образованието на млади лекари, които да се ангажират с програмата и организирането на изнесени безвъзмездни прегледи за разкриване на ранни признаци на атеросклероза.

В България инсултът покосява 36 души на 1000. Това е доста повече, в сравнение с е междинният % в Европа, означават донорите. „ Моят апел е жителите на Бургас да се изследват профилактично, а не да чакат последния миг при съществени оплаквания”, съобщи и доктор Бойко Миразчийски, изпълнителен шеф на УМБАЛ Бургас.

Свързани публикации.. Инсулт - съществени признаци 15 Какви са последствията след прекаран мозъчен инсулт? 0 Тромболиза - ефикасното лекуване на исхемичния мозъчен инсулт 0

В световната акция Rotary No Stroke Bulgaria („ Ротари без инсулти в България “) – вземат участие четири академични лечебни заведения в страната. „ Проектът бе иницииран преди повече от година и неговата цел е акция за предварителна защита на това тежко заболяване, в резултат на което умират милиони мозъчни кафези, които не се възвръщат в никакъв случай. За наша наслада УМБАЛ Бургас одобри поканата ни. Искаме да помогнем това заболяване да бъде сведено до най-малко измежду жителите на областта”, допълниха основателите на акцията.

Как да разпознаем мозъчния инсулт?

При настъпване на мозъчен удар бързите и съответни реакции на хората към засегнатия човек, са от значително значение за протичане на болестта. Това може да стане единствено откакто признаците бъдат вярно разпознати.

Слабост или изтръпване в левите или десните крака -

по едно и също време в ръка и крайник вляво или вдясно;

Изкривяване на лицето;

Нарушение в говора – трудноразбираема или нелогична мисъл;

Гълтателни нарушавания,

Силен световъртеж, съпроводен от гадене и повръщане;

Силно главоболие, неповлияващо се от общоприетите аналгетици.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР