За председател на УС е избран Александър Лазаров от МапексКомпаниите

...
За председател на УС е избран Александър Лазаров от МапексКомпаниите
Коментари Харесай

Български компании се обединяват в ГИС алианс

За ръководител на УС е определен Александър Лазаров от Мапекс

Компаниите от Географска информационна система Алианс ще работят за подкрепяне на българската администрация за въвеждане на директивата Inspire

Български софтуерни компании се сплотяват в първата Географска информационна система асоциация у нас, в навечерието на Световния Географска информационна система Ден 2017 на 15 ноември. Зад самодейността стоят Давид Холдинг, Датекс, Каниско, Колма, Мапекс и ТехноЛогика.

Български Географска информационна система Алианс е неправителствена организация, която ще работи за развиването и приложението на географските осведомителни технологии в страната. За ръководител на управителния съвет е определен Александър Лазаров, изпълнителен шеф на Мапекс.

„ Технологиите, които до скоро бяха домейн на експертите, се трансформират във значим фактор във всички сфери на публичния живот – хората ги употребяват посредством своите мобилни приложения и GPS, те са неразривна част от софтуерните платформи на бизнес организациите, а публичните служби и администрацията не биха могли да действат без Географска информационна система системи, изключително в области като сигурност, земеделие и кадастър ”, съобщи Лазаров.
още по тематиката
По неговите думи, в България оперират както най-утвърдените интернационалните компании, по този начин и голям брой новаторски български компании и всички те имат запас от знания и качества, от които може да се възползва страната ни.

Една от първите и най-належащи задания на членовете на Географска информационна система Алианс е ускореното въвеждане на инструкция Inspire (директива 2007/2/EО на Европейския парламент и на Съвета от 14 март 2007 година за основаване на инфраструктура за пространствена информация в Европейската общност) в България – основна част от електронното държавно управление на страната.

Компаниите от Географска информационна система Алианс ще работят за подкрепяне на българската администрация за въвеждане на директивата, която изисква консолидиране на геопространствените данни от всички европейски страни в една единна цифрова система за продан на информация. Целият развой би трябвало да е приключил до 2021 година

До края на настоящата година Географска информационна система Алианс ще сътвори и показа рекомендации за улеснение на процеса по цифровизация и продан на българските кадастрални и геопространствени данни с членовете на Европейски Съюз и с тази цел на 15-и ноември, като част от отбелязването на Световен Географска информационна система Ден в България, асоциацията провежда интернационална конференция по тематиката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР