За по-малко от 40 минути депутатите от конституционната комисия в

...
За по-малко от 40 минути депутатите от конституционната комисия в
Коментари Харесай

Кой не иска да е служебен премиер? Депутатите отвориха ветрилото с Конституцията

За по-малко от 40 минути депутатите от конституционната комисия в Народното събрание сложиха точката на промените в главния закон и по този начин те отиват още този вторник в пленарна зала за дефинитивно гласоподаване. Народните избраници не се съобразиха с рецензиите на конституционалистите по един от най-спорните текстове - кой може да е длъжностен министър председател и по този начин разтвориха ветрилото, че то се разпростря чак до заместниците на титулярите в няколко институции. Бетонираха и за още към година настоящия Висш правосъден съвет, който освен е с от дълго време изминал мандат, само че е и с меко казано противоречива известност. Без да е избиран " по протокол ", отпред на прокуратурата остава и Борислав Сарафов, официално в този момент изпълняващ функционалностите.

След като комисията заседава в събота изключително, с цел да извърши " политическата воля " (по ръководителя й Радомир Чолаков (ГЕРБ)) поправките да бъдат признати преди коледната почивка на Народното събрание, която продължава до забележителния 10 януари, се събра и през днешния ден - за доизчистване на оспорваните текстове, главният от които от кои лица президентът ще може да избира за длъжностен министър-председател.

Оказа се, вносителите са преспали и са решили да не се отказат от втората си корекция на този текст. Така през днешния ден без никакъв спор небрежно одобриха:

" За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. "

Още през вчерашния ден, когато този въпрос не откри позволение, стана ясно, че от Върховен касационен съд са пратили становище - не може върховен магистрат да става министър председател - това съставлява разбъркване на управляващите - правосъдна и изпълнителна. Сметната палата пък освен одитира държавните органи, ами и се избира от Народно събрание. " Естествено, че нямат място ръководителите на Върховен касационен съд и Народното събрание там. Да не приказваме, че вършим зам.-омбудсмана конституционна фигура ", уточни и някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков.

Още преди началото на съвещанието Надежда Йорданова (ПП-ДБ) разгласи, че няма да има смяна по отношение на последно оферти текст. Даде за образец гръцкия модел, при който ръководителят на касационния съд бил в кръга от вероятните да станат министър председатели лица. Това засилвало събитието, че служебният кабинет не би трябвало да бъде партийно привързан и няма политически мандат. На въпрос по какъв начин тази поръчка кореспондира с обстоятелството, че остава ръководителят на Народно събрание, който е партийно и политически привързан, Йорданова отвърна, че било добре президентът да има по-голям избор.
Оставаме, оставаме
Вече дефинитивно - този Висш съдебен съвет и този основен прокурор остават - най-малко за девет месеца, най-много - за към още година. Както Клуб Z писа, повода е в новите написани преходни и заключителни разпореждания, съгласно които в срок от шест месеца от приемането на измененията в Конституцията трябва да се одобряват законите, свързани с тези промени. А членовете на новообособените съдийски и прокурорски съвет - три месеца след приемането на въпросните закони.

По този мотив Велислав Величков от самодейността " Правосъдие за всеки ", някогашен сътрудник на ПП-ДБ, уточни, че не схваща за какво се залага подобен дълъг период, който ще даде живот на " един злепоставен Висш съдебен съвет " с изминал мандат и на един изпълняващ функционалностите основен прокурор, който сумарно ще е бил подобен година и половина без на процедура да има мандат.

Новите периоди изясни министърът на правораздаването Атанас Славов. По думите му екипа му в министерството занапред би трябвало да напише чисто нов Закон за правосъдната власт, което щяло да стане след месец-месец и половина, след това той би трябвало да мине през публично разискване - отново за към месец, по-късно през координиране с министерствата, с цел да бъде признат от Министерския съвет през вероятно март и импортиран в Народното събрание същия месец. И тъй като е тежък закон, работата в Народно събрание по него нямало да е бърза.

Нищо, че същинските гласувания по самата Конституция се случват в границите на две седмици.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР