Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско участие

...
Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско участие
Коментари Харесай

Отбраната вече не е табу за ЕС


Министерството на стопанската система и промишлеността ще поддържа всяко българско присъединяване в региона на европейския фонд по защита. Ще продължаваме да сътрудничим и работим с Министерството на защитата, Министерството на нововъведенията и растежа на нашата промишленост в европейския фонд за защита. Toва съобщи служебният заместник-министър на стопанската система и промишлеността доктор Давид Сукалински на националния информативен ден по въпросите на Европейския фонд за защита 2024, провел се в София Тех парк.

Той изясни, че ползата към европейския фонд за защита от ден на ден нараства . Фондът е стратегия на Европейски Съюз за поощряване на иновационния потенциал на отбранителната технология и защита, като е с бюджет 8 милиарда евро, разясни Сукалински. Европейският фонд за защита съдържа спомагателни тласъци за поощряване на дребни и междинни предприятия.
 Три български компании вземат участие в планове на Европейския фонд за защита
Три български компании вземат участие в планове на Европейския фонд за защита

С €8 милиарда създават изтребители, изкуствен интелект, криптиране на данни, киберсигурност

България се подрежда на 17 място от общо 27 страни по брой присъединяване в планове, получили финансиране от Европейския фонд за защита. България е страна, която бележи максимален растеж за присъединяване в програмата за 2023 година

По думите на Сукалински фирмите ни са конкурентноспособни и адаптивни, като могат да дават отговор на упованията на Европейски Съюз и да вземат участие като пълностоен сътрудник в консорциум с огромните компании в Европейски Съюз.

Той прикани дребните и междинни предприятия и компании още по-активно да вземат участие и да се възползват от опциите на настоящите европейски стратегии и начинания.

Кръстю Преславски, представител на Европейска комисия, съобщи, че за пръв път в историята на Европейски Съюз има съответни политики, които да са в интерес на защитата.

" Думата " защита " беше тематика табу за Европейски Съюз, това се промени фрапантно през последните три години, изключително след съветската инвазия в Украйна. Сферата е недофинансирана в продължение на десетилетия, само че това се трансформира ", разяснява Кръстю Преславски.
 В Европейска комисия се споразумяха отчасти за Европейския фонд за защита
В Европейска комисия се споразумяха отчасти за Европейския фонд за защита

Само взаимни планове от 3 страни да употребяват ресурсите на Фонда за отбрана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР