Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след като

...
Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след като
Коментари Харесай

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души починаха при безредиците в Нова Каледония , откакто Франция утвърди промени в разпоредбите за гласоподаване на тихоокеанския остров. Магазините и учебните заведения остават затворени и през днешния ден, предават от Reuters.

Тримата починали са младежи от локалното племе канаки, уточни представител на президента Луис Мапоу по информация на полицията.

Еманюел Макрон и президентът на Нова Каледония Луис Мапу приканиха за успокоение и разговор. Френският президент предложи да организира разговор с партиите на Нова Каледония , преди конгрес на двете камари на Народното събрание в Париж да подпечата законопроекта.

Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS), като главната политическа група, която поддържа независимостта на страната, съобщи през днешния ден в изказване, че ще одобри предлагането на Макрон за разговор и е подготвена да работи за съглашение , " което ще разреши на Нова Каледония да следва нейния път към равноправност. "
 Нова Каледония не пожела самостоятелност от Франция
Нова Каледония не пожела самостоятелност от Франция

Но референдумът по тематиката протече при спорни условия

Има данни за палежи и плячкосвания , като на доста места не се следи наличие на полицейски екипи. Френската компания " Decathlon " заяви, че техният магазин в Нова Каледония е бил ограбен и опожарен за една нощ след 10 години търговия. Правителството на Нова Каледония заяви, че учебните заведения ще останат затворени, откакто някои са били развалени.

Макрон осъди насилието в страната и прикани за успокоение в писмо, адресирано до публични лица в Нова Каледония, което беше оповестено във Фейсбук. FLNKS също разкритикува безредиците и прикани протестиращите да вдигнат пътните блокади.

Френското държавно управление съобщи, че смяната в разпоредбите за гласоподаване , която законодателите поддържаха с 351 против 153 " за ", е нужна, с цел да бъдат демократични изборите на територията на страната.

Припомняме, размириците избухнаха поради законопроект, който разрешава на френски поданици, живеели в Нова Каледония от 10 години да гласоподават на провинциалните избори. Местните водачи се притесняват, че това може размие вота на локалното население.
 Безредици избухнаха в Нова Каледония поради гласоподаване във френския парламент
Безредици избухнаха в Нова Каледония поради гласоподаване във френския парламент

Предвижда се разширението на правото на глас на френските заселници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР