За първи път от дванадесет години българският национален отбор печели

...
За първи път от дванадесет години българският национален отбор печели
Коментари Харесай

Медалистите от олимпиадата по биология, които ще останат в България

За първи път от дванадесет години българският народен тим печели златен орден на Международната олимпиада по биология. Заслугата е на Димитър Каразапрянов, който тази година приключва Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) " Академик Любомир Чакалов ".

Златният орден не е единствен. Българските възпитаници си потеглят с още два медала от Англия - Габриела Христова от Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски " печели сребърен орден, а Мария Карабоева от НПМГ - бронзов.

" От 2010 година насам работя с националния тим по биология. За първи път имаме подобен огромен триумф, въпреки че конкуренцията е най-голяма - на интернационалната олимпиада по биология, която е 28-а подред, участваха тимове с общо 245 участника от 68 страни ", споделя доцент Албена Йорданова от Медицинския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Заедно с нея с българските възпитаници работят доцент Снежанка Томова от Биологическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски " и Радослав Александров, който е докторант в Института по молекулярна биология при Българската академия на науките (БАН).

Задачи като за неврохирурзи

Митко, Габи и Мария са измежду десетимата най-хубави възпитаници на националната олимпиада по биология. Така и попадат в тима. Сред тях е и четвъртият човек в тима - Ваня Миланова, която т.г. ще бъде последна година в НПМГ и още веднъж ще се състезава за орден на интернационалната олимпиада.

" Отборът ни се оправи отлично с трите лабораторни задания, които са част от олимпиадата. Първата бе по биохимия и трябваше доста бързо да се открие интензивност на ензим, който провокира анемия. Изследваха тричленно семейство. Втората бе по ботаника и изискваше разбор на 15 растения. А третата бе в региона на растителната физиология - при нея под микроскоп участниците трябваше да създадат дисекция на ларва на муха, при която да изолират органите, измежду които и зачатъци на крила. Това не е по никакъв начин лесна задача ", описа доцент Йорданова.

 Митко донесе на България първия златен орден от 2005 година насам.
© Личен списък

Митко донесе на България първия златен орден от 2005 година насам.

Участниците от българския тим даже съумяват да заловен честотата на сърдечния удар на ларвата, което е " работа за неврохирург ".

Втората част от олимпиадата е решение на 46 задания с подусловия или общо - 400 проблема. Олимпийците ги дефинират като разнообразни, само че доста любопитни.

Изборът да учат у нас

Медалистите към този момент са съвсем студенти. В България. Митко наследява фамилната традиция и ще учи медицина в Медицинския университет-София. Габи и Мария са признати в Биологическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски " и ще учат молекулярна биология.

" Аз към момента не мога да осъзная какво се случи. Искам да се занимавам с медицина, само че не съм решил още какво ще специализирам. В НПМГ имаме традиция да оказваме помощ на идващите състезатели в тима по биология, така че това ще върша ", споделя Митко.

И Мария има проекти да поддържа идващия народен тим по биология. " С Митко имаме хрумвания по какъв начин да оказваме помощ за подготовката на млади олимпийци. Ще създадем и задания за националната олимпиада по биология. Иначе даже и като студенти имаме на какви надпревари по биология да се явяваме ", споделя тя. И добавя, че в креативните й проекти влиза и рисуването.

 Медалите са златен, сребърен и бронзов.
© Личен списък

Медалите са златен, сребърен и бронзов.

Габи също е избрала да продължи образованието си у нас. " Като цяло бе мъчно да реша да остана в България, защото аплайвах и в Германия. Но ще изучавам бакалавърска степен тук, а по-нататък може да отпътува за чужбина. Крайната ми цел обаче е да се върна в България ", споделя тя.

" Много съм щастлива, че Митко, Габи и Мария потвърдиха, че в България можем. Надявам се следващата година и аз да имам техния триумф. Искам да се занимавам с научна работа ", споделя Ваня.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР