За осми път днес, 8 февруари, от 10.00 започва заседанието

...
За осми път днес, 8 февруари, от 10.00 започва заседанието
Коментари Харесай

СОС за осми път ще се опита да избере свой председател. Вероятно отново ще е без успех!

За осми път през днешния ден, 8 февруари, от 10.00 стартира съвещанието на Столичния общински съвет (СОС) с една единствена точка - избор на ръководител. По неофициална информация Цветомир Петров още веднъж ще е номинация на най-голямата група. Отново се разисква и изборът да е единствено на краткотраен ръководител, с цел да бъде гласуван бюджета на София, само че детайлите за такава сделка не са ясни.

 

Прогнозите за сполучлив избор са скептични и все по-лесно се приказва за предварителни избори. Според адвокати този общински съвет щом три месеца не е избрал ръководител, значи не работи и съгласно закона за локалното самоуправление мандатът му се приключва и се отива на нови избори.

 

Късно нощес Градският съвет на Българска социалистическа партия даде мандат на съветниците от партията да поддържат ръководител на СОС при широк консенсус от другите политически групи. 

 

Това на процедура значи, че в случай че ГЕРБ, Синя София и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация застанат зад Петров, представителите на БСП-София могат да създадат същото. 

 

Тази заран групата на социалистите в СОС се събира на ранно съвещание, с цел да обмисли какво тъкмо значи " необятен консенсус " и дали ще издига за следващ път Диана Тонова или напряко ще поддържа претендентът на ПП-ДБ. 

 

Пламен Данаилов от " ИТН " още веднъж ще бъде номиниран, само че за разлика от предходния път, когато предстоящият бял пушек над " Московска " 33 не се появи, поради отхвърли на Има Такъв Народ да гласоподава за Петров, което блокира и опцията това да направи и Българска социалистическа партия, днес съветниците на Слави Трифонов могат да бъдат заобиколени. 

 

Както и тези от " Възраждане ", тъй като Градският съвет на Българска социалистическа партия на процедура развърза ръцете на Иван Таков да работи съгласно обстановката. 

 

Така в този момент топката е в ръцете на съветниците от ГЕРБ.

Вчера Бойко Борисов разгласи, че желае нови избори в София, само че не стана напълно ясно дали има поради кметски, за обшински съветници или и двете. 

Столичният общински съвет може да бъде разхлабен от Общинската изборна комисия, в случай че не си избере ръководител до 13 февруари, когато по закон изтича тримесечният период от полагането на клетвата на общинските съветници.

 

Три месеца безплодни гласувания всякога бяха предшествани от оптимистични прогнози по какъв начин ще има болшинство от 31 гласа. Те идваха най-вече от " Продължаваме промяната-Демократична България-(Спаси София) ", на която не доближават 8 гласа за поддръжката на тяхна номинация. Най-висок резултат реализира претендентът им Цветомир Петров - 26 гласа, при последния избор. Преди него Борис Бонев стигаше до 23 (толкова са съветниците на най-голямата група).

 

ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да поддържат ПП-ДБ-СС.


Българска социалистическа партия разгласи, че не води диалози за болшинство, а втората по бройка група на ГЕРБ-СДС (14 души), може би, още веднъж няма да номинира никого и няма да взе участие в тайното гласоподаване, както прави от три месеца.

Въпреки това Ваня Григорова от Българска социалистическа партия в неделя разпали пристрастеностите в партийните централи откакто разгласи пред Българска национална телевизия, че има " от малко малко цялостен консенсус " да бъде подсилен представител на " Продължаваме промяната-Демократична България-(Спаси София) ". И единствено добави, че персонално тя в никакъв случай няма да го стори.

 

Още на другия ден Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия излезе с контрапозиция, че не взе участие в никакви ангажименти с " Продължаваме промяната-Демократична България-(Спаси София) " и ГЕРБ. Часове по-късно от централата на ГЕРБ не закъсня декларация в същия дух: " Групата на ГЕРБ-СДС в СОС декларира изрично, че не взе участие нито в " сглобки ", нито в " заварки ".

 

Декларациите на двете партийни централи подсказваха и за опасения от равноправност на техни съветници при гласуването. Ден преди идното гласоподаване водачът на ГЕРБ Бойко Борисов непосредствено съобщи, че избира предварителни избори в София. С което се обясни възприетата пасивна роля от неговата партия при гласуванията.

 

Вили Лилков от " Синя София ", която е с три гласа, прикани всички в общинския съвет " да проявят разсъдък при гласуването, с цел да спре този унищожителен развой за столицата ". И подсети за риска от предварителни избори. " Представете си каква предизборна акция ще бъде със сегашните общински съветници, които ще са се провалили? И ще избуят всевъзможни популистки партии и претенденти ", предизвести той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР