До сега медицинският хеликоптер кацаше тук само по време на

...
До сега медицинският хеликоптер кацаше тук само по време на
Коментари Харесай

Медицинският хеликоптер може вече да лети, но от кога?

До в този момент медицинският хеликоптер кацаше тук единствено по време на подготвителни полети. Много скоро обаче, в през юни или най-малко се надяваме да е по този начин, на него ще можем да разчитаме и за действителни избавителни акции. Тъй като транспортният министър заяви, че от през днешния ден всички водачи са приключили сполучливо своето образование. От Министерство на здравеопазването оповестиха, че такова следва за медицинските екипи. В координационната централа на Центъра за въздушна Спешна помощ в София към този момент има готови фрагменти, които ще вземат решение по кое време и къде да изпратят въздушна кола за спешна помощ. Във всяка диспечерска промяна ще дежурят един доктор и четири медицински сестри. Решението къде и по кое време да се изпрати хеликоптер ще взима медикът.

Велин е от сертифицираните водачи за медицинския хеликоптер. В последните месеци е минал през редица образования. Има над 70 полета, в които е трябвало да реагира при отвод на мотор.
" Всички типове отводи, които са оповестени в управлението за летателна употреба, са оттренирани по допустимо най-хубав метод ", сподели Велин Андреев, водач на вертолет в " България Хели Мед Сървиз ".

Казва, че в ръководството на машината разлика няма, само че процедурите са разнообразни.

" Има условия, има провокации - едно от които е кацането на площадки, както е това болнично вертолетно летище тук, което се намира в градска среда, по тази причина ние сме минали образование за осъществяване на избрани профили ", добави Велин Андреев, водач на вертолет в " България Хели Мед Сървиз ".

" Снощи получих отчет от оператора " България Хели Мед Сървиз ", че е завършило образованието на всички водачи, минало е сполучливо и от през вчерашния ден операторът към този момент е в употреба и може да прави действия по незабавна здравна помощ. Вече е придобил безспорни цялостни права по този начин, както се изисква по правилник ", сподели Георги Гвоздейков, длъжностен министър на превоза.

За да бъде сполучлива всяка задача, преди всичко би трябвало да е обезпечена сигурността на екипажа и на медицинския екип.

" Това е специалност, работа е. Ние сме подготвени да вършим това ".
Има ли миг, в който страстта взима превес?
" Не би трябвало да има подобен миг. Трябва да си съблюдаваме разпоредбите, процедурите, с цел да може всичко да е безвредно. Емоцията си е за у дома ".

И въпреки хеликоптерът към този момент да е разполагаем за действителни избавителни акции, към момента не сме подготвени за тяхното осъществяване.

" Предстоят към този момент синхронизации с Министерство на здравеопазването, защото незабавната здравна помощ към този момент се ръководи от Министерство на здравеопазването ", посочи Георги Гвоздейков, длъжностен министър на превоза.

А в позиция за " По света и у нас " от здравното министерство прецизираха.

Министерство на здравеопазването:

" След привършване на образованието на водачите и подготовката на транспортната част, следва тестови полет с медицински екип на борда на хеликоптера, както и образование за работа със сертифицираното здравно съоръжение. Финалната подготовка, която включва и специалисти от Леонардо, следва да завърши до края на месец май ".

Чак по-късно може да стартира действителното осъществяване на задачи.

Вижте повече в директното включване на Цанка Николова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР