За лидерите на най-големите икономики в света никога не е

...
За лидерите на най-големите икономики в света никога не е
Коментари Харесай

Индия иска да даде повече гласност на развиващите се страни в Г-20

За водачите на най-големите стопански системи в света в никакъв случай не е било елементарно да намерят общ език по редица въпроси, само че световните последствия от войната на Русия в Украйна значат още по-сериозни провокации , които от своя страна изискват реализиране на жизненоважни съглашения по време на срещата на страните от Г-20 тази година, написа “Associated Press ”.

Индийският министър-председател Нарендра Моди , който е тазгодишният хазаин на събитието, даде обещание да не разреши тематиката за Украйна да засенчи напълно потребностите на най-вече разрастващите се страни от разискването на наболели въпроси , свързани с по този начин наречения „ Глобален юг “ . Много от тези въпроси обаче са директно свързани с войната.

„ Ню Делхи не желае да отклонява вниманието от главния дневен ред, който планува разглеждането на въпроси, засягащи Глобалния юг. Ето за какво, макар че ще има полемики, отдадени на зараждащите проблеми като последствия от войната като сигурността на веригата за доставки в международен мащаб, енергийната сигурност и снабдяването с храни и артикули от първа нужда, фокусът би трябвало да остане върху това по какъв начин да се смекчат последствията, а не да се разискват геополитическите аспекти на войната. “, разяснява Назия Хюсеин теоретичен помощник от Сингапур.

Още преди водачите да стартират да идват за срещата на върха обаче, това се оказа сложна задача . Русия и Китай, който е най-важният покровител на Москва във войната й против Украйна, осуетиха опитите за отправяне на взаимно официално съобщение заради възражения, свързани с формулировката за тематиката за Украйна – същата, която те поддържаха преди година по време на срещата на върха на Г-20 в Бали, в която се споделя, че „ множеството членове на организацията изрично осъждат войната “.

Междувременно Европейският съюз съобщи, че компромисната дефиниция , препоръчана от Индия, не е задоволително безапелационна , с цел да се съгласи с нея. Ако водачите не доближат до консенсус, това може да докара до първия случай, в който срещата на върха на групата ще завърши без нормалното взаимно официално съобщение , отразяващо уговорките на страните.

Миналата година украинският президент Володимир Зеленски насочи видеообръщение към присъстващите на срещата на върха в Бали, само че тази година Моди не предложения Украйна да взе участие в събитието. Все отново Белият дом съобщи, че програмата на президента Джо Байдън включва „ намаляване на икономическите и обществените последствия от войната на Путин в Украйна “. Канадският министър-председател Джъстин Трюдо също даде обещание на Зеленски да поддържа тематиката за Украйна в полемиките. Той се обърна към украинския водач посредством видеоразговор, който Зеленски разгласява в Instagram:

„ Разочарован съм, че няма да бъдете включени, само че както знаете, ние ще се застъпим твърдо за вас. “

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин оповестиха, че няма да участват персонално на срещата на Г-20, а ще изпратят свои представители . Русия и Китай не показаха съответните аргументи за това за какво техните водачи няма да участват, само че и двамата не се осъществявали доста пътувания в последно време, което загатва, че сега слагат по-голям акцент върху друга група страни – БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). По време на срещата си на върха предишния месец членовете на тази група се споразумяха тя да се разшири и да бъдат присъединени Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия. Отношенията на Китай с Индия не престават да са обтегнати поради продължаващите гранични разногласия, само че макар решението на Си Дзинпин да не участва персонално, двамата с Моди разискаха въпроса на четири очи по време на срещата на върха на БРИКС, а китайското външно министерство съобщи, че Пекин счита индийско-китайските връзки за „ като цяло постоянни “. Наред с участието си в БРИКС, Индия има исторически връзки с Москва, само че също по този начин е в положителни връзки и със Съединени американски щати. Моди се надява да употребява въздействието на страната си, с цел да се преодолеят пропастите сред богатите народи, които се сплотяват, с цел да глобяват Русия за войната в Украйна и Глобалния юг.

Около половината от страните от Г-20 са от Глобалния юг, а Моди се надява да добави Африканския съюз като член на блока. В рамките на подготовката си за събитието  той организира виртуална среща на върха под надслова „ Гласът на световния юг “ през януари и се пробва да насочи вниманието към въпроси , които са от решаващо значение за разрастващите се страни, в това число по-широко потребление на различни горива като водорода, дейно потребление на ресурсите, създаване на обща рамка за цифрова обществена инфраструктура и гарантиране на продоволствената сигурност.

Съединени американски щати от своя страна обявиха поддръжка във връзка с целите , изтъкнати от Моди , в това число реформирането на многостранните банки за развиване, изключително Световната банка и Международния валутен фонд за помагане на разрастващите се страни. Байдън също по този начин даде ясно да се разбере, че приканва за „ значимо облекчение на дълга “ за страните с ниски и междинни приходи. Американският водач разгласи още, че  страната му ще продължи да се стреми към прогрес и по други предпочитани, в това число по въпросите в региона на климата и опазването на здравето .

Някои допускат, че без наличието на водачите на Китай и Русия, евентуално ще да бъде по-трудно да се реализиран значими съглашения , само че Назия Хюсеин съобщи, че това може да се окаже добра опция за Моди да се концентрира повече върху целите на Индия в Г-20.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР