Екипът на София Филм Фест и Община СЛИВЕН канят жителите

...
Екипът на София Филм Фест и Община СЛИВЕН канят жителите
Коментари Харесай

8-и София Филм Фест в Сливен

Екипът на София Филм Фест и Община СЛИВЕН канят жителите и гостите на града на 8-о издание „ СФФ в Сливен “ – в продължение на общата задача за възпитаване на усет към стойностно кино със особено подбрани филми за КИНОмани!

В рамките на 3 дни – от 28 до 30 май, в Зала „ Сливен “ ще представим шест забележителни фестивални кинотворби! 8-ият „ СФФ в Сливен “ е част от плана на Арт Фест „ СФФ на път 2024 “, осъществен взаимно с Община Сливен и с поддръжката на ИА Национален кино център, Vivacom и паневропейската вериrа киносалони Europa Cinemas.
Входът е СВОБОДЕН!

Откриваме „ София Филм Фест в Сливен “ на 28 май (вторник) в 18:00 часа с българския филм, спечелил сърцата на публиката на 28-ия София Филм Фест през март – „ ЗАЩОТО ОБИЧАМ ЛОШОТО ВРЕМЕ “, пълнометражен дебют на сценаристката и режисьор Яна Лекарска. Главните функции във кино лентата са поверени на Неда Спасова и Владимир Михайлов – техните герои се срещат още веднъж след 20 години в един дъждовен пролетен ден в крайморското градче, където са прекар¬вали лятото като деца. Двамата дружно преоткриват предишното, което може би ще про¬мени бъдещето им.

Авторката на кино лентата Яна Лекарска ще бъде специфичен посетител на публиката в Сливен и ще бъде разполагаем за диалог след края на прожекцията!

Първата фестивална вечер продължава в 20:30 часа с ПАДНАЛИ ЛИСТА “ – най-новият филм на емблематичния финландски режисьор Аки Каурисмаки. Удостоен с премия на журито и с номинация за „ Златна палма “, „ Паднали листа “ бе една от най-обсъжданите произведения в Кан’23 и споделя за двама самотници, които се срещат инцидентно една нощ в Хелзинки и пробват да открият любовта в живота си. Филмът е следващата възхитителна история на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак.

В сряда – 29 май, програмата продължава в 18:00 часа с новия филм на награждавания немски режисьор Кристиан Пецолд „ ПОЖАР “. Един от най-адмирираните филми в формалната селекция на Берлинале ’23 пресъздава бурните страсти сред група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Герои на тази история са Леон (Томас Шуберт), Феликс (Лангстън Уйбел), Дейвид (Ено Требс) и Надя (Паула Беер, която е звездата на Пецолд през последните години). Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на феновете е приковано от динамичността на връзките сред героите. „ Пожар “ завоюва „ Сребърна мечка “ – огромната премия на журито в Берлин.

Вторият фестивален ден 29 май (сряда) продължава в 20:00 часа с прожекция на новата творба на легендата Вим Вендерс – „ ПРЕКРАСНИ ДНИ “. В Кан’23 филмът бе номиниран за „ Златна палма “ и почетен с премията на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи наградата за най-хубав артист. „ Прекрасни дни “ бе и измежду кандидатите за Оскар за най-хубав интернационален филм. Сюжетът наблюдава един чистач на тоалетни в Япония, който пътува сред другите си работни места, а саундтракът на живота му е формиран от класическа рок музика, подбрана персонално от Вендерс.

В следобедните часове на 30 май (четвъртък) ще предложим за първи път в Сливен опция на искащите да се допрян до триизмерните облици, които описват късометражни истории – каним ви на VR-прожекции във фоайето на зала „ Сливен “, които стартират в 16:00 часа. Инициативата се осъществя в партньорство с VR Lab BG. Този спомагателен акцент във фестивалната стратегия ще продължи до 20:00 часа.

На 30 май (четвъртък) в 18:00 часа програмата продължава с прожекция на новия филм на фамозната немска режисьорка Маргарете декор Трота „ ИНГЕБОРГ БАХМАН – ПЪТУВАНЕ В ПУСТИНЯТА “. Творбата е номинирана за „ Златна мечка “ на Берлинале 2023 и е отдадена на връзката сред австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и публицист Макс Фриш. Едновременното битие на любовта и съмнението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния кино роман на режисьорката и нейната най-голяма мощ е способността ѝ да изведе този абсурд в връзките сред мъжете и дамите.

В последния кино ден на „ София Филм Фест в Сливен “ 30 май (четвъртък) от 20:00 часа каним всички на среща с хитовия нов филм на режисьорката София Копола „ ПРИСИЛА “. С влиятелната премия „ Купа Волпи “ за най-хубава актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, творбата на Копола концентрира интереса на киноманите още от Венеция, където получи номинация за „ Златен лъв “. Режисьорката основава сюжета по биографията „ Elvis and Me “ с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е почтеното и чаровно младо момиче, в което се влюбва именития и неудържим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади артисти – Джейкъб Елорди. През гледната точка на обичаната на Елвис, Копола споделя за непознатата страна на един популярен американски мит.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР