Ярка светлина, лицата на акушерките и лекаря бяха някак безчувствени. —

...
Ярка светлина, лицата на акушерките и лекаря бяха някак безчувствени.
—
Коментари Харесай

Раждането беше безкрайно. Вече бях уплашена за бебето, когато дойде ангел с престилка

Ярка светлина, лицата на акушерките и лекаря бяха някак безчувствени.

— Продължавайте борбата! — извика някой.

И започнах да натискам.

— Грешка, натискайте надолу! — извика докторът малко жестоко.

Натискам още веднъж, чувствам по какъв начин целият таз ме боли, безусловно го раздирам. Притъмнява ми пред очите. Натискам несъмнено двадесет минути.

А в очите на лекарите се виждаше, че въобще не напредваме. В душата ми се настани унищожителен боязън, не за себе си, за сина ми.

Той беше затънал някъде в тазовите ми кости и аз, една неопитна майка, все не успявах да го извадя. Скоро в родилното се появиха още няколко души. Сред тях беше и детски реаниматор.

Лекарите си шушукаха и разбрах, че нещо не е наред и може да се случи най-лошото, в случай че не се стегна още тази секунда.

Една от дамите, които неотдавна бяха влезнали, се приближи до таблата ми и ме хвана за ръката.

— Защо не раждаме? — общително попита тя.

— Раждам, но не се получава – давам отговор през сълзи.

— Детето ти не може да се оправи единствено, разбираш ли? То доста желае да види мама, желае да излезе, а ти го държиш в таза, доста го боли, още малко и ще му свършат силите, разбираш ли?Сърцебиенето ще стартира да пада, ще стартира най-силната хипоксия. Нали искаш да родиш крепко дете?

— Да – извиках аз.

— Тогава натискай! Натискайте с всички сили! Той теочаква!

— Ама по какъв начин?

— Помисли за детето си, за това какъв брой му е мъчно и натискай.

Тогава стартира борбата, затворих очи и си показах сина си, във влажно мрачно и тясно пространство, притиснат от твърди кости…

Той като че ли ме молеше „ Мамо, помогни ми “. Изглежда издадох безчовечен зов на обезсърчение и започнах да натискам. След първия опит чух въодушевените възклицания на личния състав …

— Давай, давай… Точно по този начин!

От втория опит се появи главичка, а при идната битка се роди синът ми лилаво-син. Сложиха го на корема ми, не плачеше. Той ме погледна и като че ли сподели: „ Благодаря “.

Изхлипах от благополучие. От това безгранично благополучие на майчинството. Заедно със сина ми минахме по този сложен път. И в този момент ето го, лежи върху мен и диша същия въздух като мен…

Огледах залата, онази жена я нямаше. Намерих я единствено ден след раждането. Оказа се, че тя е локалният избавител на „ сложни “ майки като мен. Тя не е нито доктор, нито акушерка. Тя е елементарна здравна сестра, която един път, тъкмо както аз, едвам не изгубила бебето си…

Синът ми към този момент е на три години, само че до ден сегашен се чуваме с нея и се виждаме. Безкрайно съм й признателна, че ми даде воля да се родя. Благодаря ти, Наталия! От мен и детето ми. 

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР