Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е готов за среща

...
Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е готов за среща
Коментари Харесай

Шиндзо Абе е готов за среща без условия с Ким Чен-ун

Японският министър председател Шиндзо Абе съобщи, че е подготвен за среща "без условия " със севернокорейския началник Ким Чен-ун с оглед да бъдат открити дипломатически връзки сред двете прилежащи страни, разделяни от исторически различия. Това оповестява през днешния ден японски ежедневник, съобщи Франс прес.

Смятан за "ястреб " в областта на външната политика, Абе смекчи наскоро тона си по отношение на Пхенян и изиска среща с Ким, с цел да бъдат уредени по-специално разногласията към прекомерно деликатната тематика за японците, отвлечени от севернокорейски сътрудници през 70-те и 80-те години на 20-и век.

"Искам да се срещна с президента Ким Чен-ун без условия и да беседвам с него намерено, с отворен разум ", декларира Абе в изявление за "Санкей шимбун ", обещано в сряда.
"За страната ни е доста значимо да бъде самодейна в дейностите си по въпроса ", прибавя той.
"Ще сложим завършек на взаимното съмнение сред Япония и Северна Корея, единствено в случай че се срещна персонално с господин Ким - споделя той. - Надявам се той да е водач, кадърен да вземе стратегическо решение и да се покаже еластичен в преценката кое ще е най-хубаво за нацията му. "

Абе прецизира пред вестника, че в петък е помолил американския президент Доналд Тръмп за подпомагане в решаването на въпроса с отвличанията на японци от сътрудници на Пхенян.
През 2002 година КНДР призна, че е отвлякла 13 японци, с цел да преподават на нейни шпиони японски език и просвета. Месец след тези самопризнания на петима от тях бе разрешено да се върнат в Япония.
Токио приказва за минимум 17 отвлечени и подозира, че още десетки изчезнали в действителност са попаднали в ръцете на севернокорейските служби, припомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР