Японската култура превзе Пловдив, а площад Централен се преобрази до

...
Японската култура превзе Пловдив, а площад Централен се преобрази до
Коментари Харесай

Аниме герои превзеха Пловдив ВИДЕО и СНИМКИ

Японската просвета завладя Пловдив, а площад Централен се преобрази до неразбираемост и замязя на истински аниме филм. Причината – пловдивчани и посетители на града бяха облечени като обичаните си герои от манга или видеоигри. Направата на по-сложните костюми лишава към година и коства сред 1000 и 2000 лева, твърди Ани Иванова, която е уредник на Аниме и гейминг фестивала.



14-годишната Теодора се беше преоблякла като Ноя от волейболното аниме Хайкю (Haikyu). Сутринта небрежно поставила ушички на главата си, облякла тениска и къси панталони и стремително се запътила към Аниме и гейминг фестивала, с цел да се впусне в едно вълнуващо премеждие. Спортният костюм, който е съвсем като този в Хайкю, си купила от интернет уебсайт против 20 $. А от фестивала си потегли с две разнообразни заглавия манга.



На щанда да прегледа какви комикси има се беше наредил и облеченият в черна тога, с пръстен на ръката и сламена шапка с ресни от остаряла блуза Ивайло. Той е пропътувал 376 км от Варна до Пловдив, с цел да бъде част от фестивала и да покаже костюма си на Сасори, воин от Наруто. А на косплей фестивала в родния си град възнамерява да се облече като Мадара Учиха.



Столичанката Ери пък избра да влезе в кожата на обичаната си героиня от видео играта League of Legends - Акали. „ Харесвам както костюма, по този начин и облика на Акали. Гащеризонът е зашит от разнообразни облекла, оръжията са направени от стиропор, а маската - от гума. За два дни съумях да го направя “, изяснява Ери. И тя като останалите взе участие в косплей състезанието. В него три членното жури от Сърбия оценяваше като визията, по този начин и сложността на облеклото, театралното показване и приликата с оригинала.



Животът кипеше на цялостни обороти освен на сцената, само че и в гейминг зоната. На разположение на фанатиците на видео игри бяха остарели конзоли като Аркадия и модерни (VR игри), в които освен натискането на копчето е от голяма важност, само че и придвижването на джойстика. Най-вървежните игри бяха Mario Kart, Mortal Kombat, Street Fighter.



Наплив имаше и за пиксел арт работилничката, където върху специфична дъска се редяха топчета, наподобяващи пиксели, а крайният резултат трябваше да бъде обликът на разнообразни герои. Още рано сутринта своето място в нея беше заел и 11-годишният Александър, който се запалил по аниметата по време на пандемията и с неспокойствие чакал фестивала. „ Избрах да направя стоманения човек от Марвел “, изяснява Александър.



Пред пловдивчани и посетители на града бяха показани и разнообразни типове кимона, като беше в детайли обяснено кое в какъв случай се носи и от кого.



Фестивалът е част от стратегия " Наследство " на Фондация " Пловдив 2019 " и се реализира с поддръжката на Японския комитет за продан с културните столици на Европа EU JAPAN FEST.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР