Втори конвой от камиони с помощи пристигна в Северозападна Сирия,

...
Втори конвой от камиони с помощи пристигна в Северозападна Сирия,
Коментари Харесай

100 часа под руините. Още хора са спасени след земетресенията, но жертвите са над 24 хил.

Втори ескорт от камиони с помощи дойде в Северозападна Сирия, до момента в който спасителите не престават да извличат оживели из под руините от земетресението, в това число новородено бебе.

Броят на починалите в Турция над 20 хиляди души, а управляващите в Сирия оповестяват близо 4 хиляди смъртни случаи. Хиляди други хора са ранени при земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, които удариха двете страни в понеделник.

В петък, повече от 100 часа след бедствието, спасителите към момента успяваха да изкарват живи хора под отломките на здания, което даваше на екипите редки моменти на наслада.

В Самандаг, Турция, през нощта от разрушена постройка беше извадено 10-дневно момче, а в Кирихан немски спасители извадиха от руините 40-годишната Зейнеп Кахраман жива повече от 104 часа откакто е била " заровена " под отломките.

" Сега към този момент имам вяра в чудеса. Можете да видите хора да плачат и да се прегръщат един различен. Огромно облекчение е, че тази жена при такива условия е жива и здрава. Това е безусловно знамение ", съобщи на място Стивън Байер, началник на интернационалния екип за търсене и избавяне.

10-годишно момче също е избавено през нощта дружно с майка си в окръг Самандаг в Хатай, откакто е било в капан повече от 90 часа.

Надеждите, че още доста хора ще бъдат открити живи, обаче понижават. Експертите настояват, че едвам 6% от жертвите на земетресението, които не са били избавени в границите на пет дни, оцеляват. Мразовитите условия евентуално също ще попречат на това.

Междувременно Международната организация по миграция заяви, че 14 камиона с помощи ще дойдат в Северозападна Сирия. В тях се транспортират извънредно нужни отоплителни уреди, палатки, одеяла и други материали. Това е регион, в който гражданската война е предиздвикала 90% от популацията - към 4 млн. души - да разчитат на помощи още преди земетресенията.

Турция и Сирия прекъснаха дипломатическите си връзки преди повече от десетилетие, само че турски публични лица обявиха, че страната обмисля да отвори още веднъж пропускателен пункт към следената от сирийското държавно управление територия, както и втори към следения от бунтовниците северозапад.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР