Всяка революция във военните дела е като светкавица: разбирате за

...
Всяка революция във военните дела е като светкавица: разбирате за
Коментари Харесай

Третата революция във военното дело?

Всяка гражданска война във военните каузи е като мълния: разбирате за нея, когато удари.

Статия първа

Известният тайванско-американски компютърен академик Ли Кайфу назова появяването на изкуствения разсъдък (ИИ) третата гражданска война във военното дело, считайки изобретяването на барута и нуклеарните оръжия за първите две.

„ Сега тези оръжия “, споделя Ли Кайфу, „ могат да убиват сами... и всичко това може да се случи без човешка интервенция. “

Като образец той цитира израелската безпилотна система Harpy, която може да бъде програмирана да патрулира от въздуха в избран регион, да търси избрани цели и да ги унищожава с ракети.

Ярък образец за потреблението на " умни машини за ликвидиране " Ли Кайфу назовава опита за ликвидиране на президента на Венецуела Николас Мадуро през 2018 година, когато той беше нападнат от група дронове, цялостни с експлозиви. Охранителите съумяха да ги унищожат, само че изгубиха няколко души.

През последните години ИИ от ден на ден се употребява за военни цели. През декември 2020 година военновъздушните сили на Съединени американски щати оповестиха първото потребление на системата ИИ като пълновръстен „ втори водач “ по време на полета на разследващия аероплан U-2.

Системата ИИ, употребена при полета на U-2, беше наречена ARTUµ. По време на подготвителния полет ARTUµ контролираше датчиците и тактическата навигация на деец аероплан от Военновъздушни сили на Съединени американски щати с прякор Dragon Lady. Алгоритъмът сполучливо извърши функционалностите, които нормално се извършват от втория водач.

В началото на 2010 година iRobot, прочут със своите роботи прахосмукачки, показа няколко военни робота, които могат да се употребяват за неутрализиране на мини и други взривни устройства от разстояние.

Преди две години стартъпът Guardbot показа едноименния миниробот – кълбовиден всъдеход. Може да следи движещ се обект по суша и вода, да патрулира в зона или периметър, да открие неоторизирано влизане, взривно устройство или различен рисков обект.

През ноември 2021 година Федерацията на американските учени (FAS) показа специфичен отчет пред Конгреса за ИИ и националната сигурност.

В него се споделя, че Министерството на защитата на Съединени американски щати сега извършва към 600 ИИ плана, а вложенията на Пентагона в такива планове са нарастнали от 600 милиона $ през 2016 година до 2,5 милиарда $ през фискалната 2021 година

Въпреки това, настоящето положение на развиването в региона на ИИ не ни разрешава да приказваме за гражданска война във военното дело: всички интервенции, които самостоятелните оръжейни системи правят, единствено улесняват планирането и осъществяването на бойни задачи, без да водят до появяването на оперативни и организационни нововъведения.

Ситуацията обаче може да се промени през идващите години. Основният път за развиване на ИИ системите, съгласно Сергей Карелов, лежи по пътя на основаването на „ безчовечен разсъдък “. По този път към този момент са направени обилни пробиви.

Гугъл, разработвайки технологии, основани на машинно образование в най-простия модел на среда, реализира впечатляващи резултати: системата генерира текстове с такова качество, че те наподобяват много смислени даже за експерт; решение посредством системата на казуса за високоточно предсказание на пространствената конструкция на протеините; способността на системата да възнамерява печеливши тактики в непозната среда, без да се постанова да изяснява разпоредбите. Тези изключителни достижения трансформират количеството в качество.

Липсата на съзнание на „ нечовешкия разсъдък “, неговата лична система от полезности и самостоятелно целеполагане не лимитира тяхната успеваемост. В момента най-големите фигури в ИИ промишлеността имат вяра, че „ сегашният метод е задоволителен за използване на безчовечен разсъдък, кадърен да взема решение необятен набор от задания “.

Изкуствен разсъдък с благоприятни условия, надалеч надхвърлящи тези даже на най-талантливите командири, ще даде на армията, на чиято страна се бие, неоспоримо преимущество при вземането на победоносни решения.

Това ще бъде същинска гражданска война във военното дело. Това към този момент се е случило на борсата, където квантовата търговия благодарение на мощни компютърни стратегии за микросекунди взема най-хубавото решение, което и на най-опитния брокер лишава десетки минути.

Въпреки това, в случай че врагът също има сходни кибер военачалници, тогава при равни други условия може да се чака „ рецесия на аналитичността “, водеща до позиционна война.

Изходът от такава рецесия може да бъде вземането на „ глупави “ решения от позиция на ИИ. Този метод обаче може да бъде употребен и от врага и това ще увековечи позиционната невъзможност.

Прогнозирането оттатък хоризонта на вероятностите за потребление на ИИ е също толкоз непродуктивно, колкото изчисляването, сходно на средновековните схоластици, на броя на ангелите, които могат да се поберат на върха на иглата.

Всяка гражданска война във военното дело е като мълния: научавате за нея, когато удари.

Превод: СМ

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР