Всяка година това място се покрива с тънък слой вода,

...
Всяка година това място се покрива с тънък слой вода,
Коментари Харесай

Магичното място, където земята и небето се сливат в едно

Всяка година това място се покрива с тъничък пласт вода, който го трансформира в най-голямото естествено огледало на Земята. Създава се заблуда, че всичко се слива и човек в един миг си мисли, че се разхожда в облаците.

Климатът в покрайнината е с много приятни дневни стойности, които са сред 13 и 21 градуса. Нощите обаче са доста студени, през цялата година, като температурата пада до -9 градуса. Валежите тук са най-интензивни през януари, когато цялата повърхнина се покрива с вода, само че през останалото време, даже в дъждовния сезон, има по-малко от пет дни в месеца, когато вали.


Салар де Уюни е доста значимо място за Боливия, предвид на залежите от сол и на големите количества литий, които се съдържат в тях. Страната разполага с 43% от международния запас от литий, който намира приложение в доста сфери на човешката активност, само че най-много в производството на акумулатори. Предвид гигантските находища на сол, Боливия добива годишно под 25 000 т. от тях.

Солената повърхнина на Салар се употребява от астронавтите за калибриране и тестване на сателитни системи в орбита. Тя е съвършена за тази цел, тъй като е голяма, постоянна и има доста положителни отразяващи качества. Периодът, когато тук не вали е от април до ноември, което също има значение, тъй като небето е ясно, а въздухът е изсъхнал и чист, заради прекратяване на добивните действия. Всички тези фактори, както и минималната денивелация, трансформират Салар в доста по-добра точка за калибриране, в сравнение с повърхността на океана.
Една от най-популярните забележителности тук е гробището за влакове. Намира се на 3км. от Уюни, а връзката се реализира чрез остарял релсов път. В предишното градът е служил като продоволствен център за влаковете, които са превозвали минерали до пристанищата на Тихия океан. Трасето е построено от английски инженери, които са пристигнали към края на 19-ти век и основали доста огромна общественост в Уюни. Те построили линията в интервала от 1888г. до 1892г., а планът бил подсилен от тогавашния президент на Боливия, който вярвал, че страната ще процъфтява благодарение на добре построена транспортна система. Плановете му постоянно се саботирали от локалните индиански племена, които съзирали вмешателство в метода им на живот. Транспортната система се употребила най-вече от минните компании, само че през 1940-та промишлеността се срутва, като една от аргументите е изчерпването на минералните ресурси. Влаковете били изоставени, а през днешния ден се загатват хрумвания за основаването на музей.

Около Салар де Уюни има построени хотели от сол, където туристите могат да се настанят. Един от тях се назовава “Дворец от сол” и е построен от 1 млн. блокчета, всяко с дебелина от 35см. Хотелът е проведен с огромно лоби, бар, ресторант, спа и 16 стаи, които разполагат със санитарни пространства, построени като иглу с куполообразен покрив. Всичко тук е направено от сол, като изключение са единствено тоалетните, осветлението и билярдните маси. Спа процедурите включват сауна, парна баня и соленоводен басейн. Игрището за голф е с девет дупки, отворено е от май до ноември и предлага неповторим терен от сол. Днес хотелът дава отговор на всички санитарни условия на управляващите, защото при започване на 90-те също е имало опити за експлоатиране на сходни постройки, само че те не отговаряли на тези условия.

Снимки: Thinkstock

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР