Представете си, че летите със самолет през 60-те години на

...
Представете си, че летите със самолет през 60-те години на
Коментари Харесай

От готвено до полуфабрикати: Историята на храната в самолетите

Представете си, че летите със аероплан през 60-те години на предишния век – даже в икономичната класа на American Airlines бихте се насладите на вкусна храна и вино. Ще имате избор сред телешко и патешко, както и плод или десерт. Днес сходна храна може да бъде открита единствено на някои задокеански полети. Но за какво изчезна хубавата храна. Според разбор на CNN повода не е единствено в съкращаването на разноските. През миналите десетилетия са направени съществени промени в разпоредбите, по които работи авиоиндустрията и те в огромна степен засягат и храненето.
Атентатът от 11 септември 2001 година
След атентатите в Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 година ограниченията за сигурност в самолетите бяха доста съществено изменени. Тогава бе неразрешено даже потреблението на някои типове ножове от екипажа. Едновременно с това кухненските пространства бяха понижени, с цел да се усили пространството за пътнически седалки. А поради здравословни аргументи (например алергии) фирмите стопираха да оферират някои храни.

Някога сервирането на храна беше мотив за горделивост. Днес би трябвало да се чудите шефовете на самолетните компании имат ли въобще вкусови рецептори “, споделя Хенри Хартевелд от консултантската компания Atmosphere Research Group.

По-сериозната причина за изгубването на качествената храна, несъмнено, е съкращаването на разноските. Тази наклонност стартира още през 80-те години на предишния век. Оттогава е анекдотичният случай с Робърт Крандъл, началник на American Airlines по това време. Той самият се хвали, че е икономисал на компанията 40 хиляди годишно, като разпоредил да спрат да поставят в салатите на пасажери по една маслина.

В същото време самолетните компании стартират от ден на ден да залагат на цената на билетите и времето за хвърчене, а не толкоз комфорта на борда. Дотогава някои превозвачи имат специфични контракти с готвачи от заведения за хранене, попадащи на топ местата в класацията на Мишлен. Но вземат решение, че е по-евтино и по-добре да взимат храната си от кетъринг компании, естествено, сготвена часове и дни по-рано.

Хората са склонни да заменят положителната храна за на ниска цена билет. Той ви обезпечава мястото в самолета. А за всичко останало се заплаща в допълнение “, споделя Блейз Уоспак, учител по маркетинг в авиационния университет Embry-Riddle във Флорида.
Кога стартира сервирането на храна в самолетите?
Сервирането в самолетите стартира преди съвсем 100 години с развиването на авиотранспорта. В началото стюардесите раздават на пасажерите дъвки, тъй като се счита, че по този начин се понижава напрежението върху слуховия уред. До края на 70-те години на предишния век в Съединени американски щати промишлеността е строго контролирана от държавното управление. Затова фирмите могат да притеглят клиенти най-вече с положително обслужване – храна, удобни седалки и така нататък

През 1978 година обаче отпада условието всеки пътник наложително да получава предястие, зеленчуци, салата, десерт и напитка, включени в цената на билета. През 1958 година да вземем за пример превозвачът Pan Am се популяризира с прясно приготвена храна, която добавя „ удоволствието “ от пътуването.

През 60-те и 70-те фирмите интензивно промотират комфорта и положителните условия. Ястията с говеждо са измежду най-често предлаганите. По това време имат екипи от готвачи, а обслужването е измежду най-големите им цели.

В началото на 80-те обаче стартира последователно понижаване на цените на билетите. За да компенсират загубите, и защото към този момент имат такава опция, превозвачите стартират да се отхвърлят от редица храни, предлагани преди този момент. След атентатите от 11 септември с изключение на с новите правила самолетните компании се сблъскват и със страха от хвърчене. Споменът за падащите кули на Световния търговски център в Ню Йорк е прекомерно ослепителен и доста хора не желаят да се качват на аероплан. След отлива на клиенти процесът по очистване на храненето на борда е интензивен, с цел да се пести.

Малка част от превозвачите резервират сервирането на клиенти с по-евтини билети. Continental Airlines предлага храна чак до 2010 година По всеобщо мнение на специалисти и познавачи на сектора обстановката ще остане такава още дълго време.

Но това важи единствено за салоните с по-евтини билети. При бизнес класата обстановката е по-различна. Там „ златният век на храната “ към момента съществува, както споделя Моли Бранд, основен готвач в самолетната компания North America Airlines. Клиентите могат да избират измежду храни, като средиземноморска салата, пилешки гърди, ориз, паста, спанак, сирене, чийзбургери и други Някои самолетни компании оферират даже черен хайвер. Но това е единствено за богатите клиенти. Повечето пасажери към този момент не получават даже получават безвъзмездна дъвка.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР