През последното десетилетие финансовите пазари са основният двигател за създаване

...
През последното десетилетие финансовите пазари са основният двигател за създаване
Коментари Харесай

Кои са най-богатите градове в света?

През последното десетилетие финансовите пазари са главният мотор за основаване на бизнес, а напредъкът в региона на изкуствения разсъдък, роботиката и блокчейн технологията дава нови благоприятни условия за основаване и струпване на благосъстояния. Това е изводът, до който стига доктор Юрг Щефен, основен изпълнителен шеф на Henley & Partners.

Доверявайки се на неговите думи, не е изненада, че градовете в Съединени американски щати преобладават в класацията за 50-те най-богати града в света, изготвяна от Henley&Partners в партньорство с световната компания за даване на данни New World Wealth. Списъкът регистрира броя на милионерите в съответните градове и общото благосъстояние на жителите там.

Абсолютен водач е Ню Йорк, чийто жители имат активи за общо 3 трилиона $ – повече от брутния вътрешен артикул (БВП) на множеството огромни страни от Г-20. Там има зашеметяващите 349 500 милионери, 744 сантимилионери (с активи над 100 милиона долара) и 60 милиардери.

Всъщност в Съединени американски щати, може би без изненада, има най-вече представители в класацията за градовете, като в тазгодишното издание те се усилват с един.

През последното десетилетие повишаването на софтуерното благосъстояние, съчетано с повишаването на фондовия пазар и сключването на покупко-продажби, сътвори рекордни количества благосъстояние. Пандемичният фискален тласък дейно поддържа основаването на благосъстояние, изключително на свръхбогатия 1% в Америка, който забогатя с над 40%, съгласно Федералния запас.

И въпреки всичко, даже когато се появяват нови благоприятни условия, старите опасности не престават да съществуват. Войната в Украйна, която докара до спад на милионерите в Москва с 24% до 30 300, е блестящо увещание за крехкостта на благосъстоянието в един нерешителен и неустойчив свят “, припомня Щефен.

Някои градове по света претърпяват поврат, демонстрира още класацията. Токио, който беше най-богатият град в света преди десетилетие, в този момент е на трето място, като милионерите там понижават с 5% до 298 300 души.

Лондон, най-богатият град в света от доста години, падна до пето място, откакто Brexit, съветските наказания и други политики забавиха прехвърлянето на благосъстояние. Милионерското население на града е намаляло с 10% през последното десетилетие.

Китай влезе в топ 10 за първи път, като Пекин означи 90% нарастване на милионерите през последното десетилетие до 125 600 души.

Сингапур, който се възползва от потока на благосъстояние от Китай, се изкачи с две позиции до четвърто място в класацията, с 64% растеж на милионерите до 244 800 души. Повече от 3400 милионери са се преместили в Сингапур единствено през 2023 година Според Андрю Амоилс, началник на проучванията в New World Wealth, градът ще заеме мястото на Токио в класацията „ доста скоро “.

Лос Анджелис също се издигна в листата, изкачвайки се с две позиции до шесто място с 45% скок в броя на милионерите.

Ето и Топ 10 на най-богатите градове:
10. Пекин
За последното десетилетие милионерското население на китайската столица се усилва с 90%. В момента в Пекин живеят 125 600 милионери и 42 милиардери.

В цялата ранглиста има общо 5 китайски града – Пекин, Шанхай, Шънджън, Ханджоу и Гуанджоу.
9. Хонконг
Хонконг се подрежда на 9-о място в класацията с 143 400 милионери и 35 милиардери. Градът-държава продължава да е един от огромните финансови центрове в света.
8. Сидни
Австралийската столица заема 8-о място със 147 000 милионери и 20 милиардери. Сидни отбелязва сериозен растеж на благосъстоянието си през последните 20 години и се е трансформирал в един от най-богатите градове в Азиатско-тихоокеанския район.

Мелбърн, Пърт, Бризбейн са другите австралийски градове, които можем да открием в Топ 50.
7. Париж
Столицата на любовта е вторият европейски град в Топ 10. Парижкият район е дом на 165 000 милионери и 23 милиардери.

Другите европейски градове в Топ 50 са Милано, Франкфурт, Цюрих, Женева, Мюнхен, Рим, Амстердам, Мадрид, Виена, Берлин, Ница, Стокхолм, Дъблин и Манчестър
6. Лос Анджелис
Градът на ангелите се изкачва с две позиции до шесто място в класацията с растеж от 45%. Като в него живеят 212 100 милионери и 35 милиардери.
5. Лондон
Това е първият от едвам двата европейски града в Топ 10 на класацията. Според откриватели Брекзит, съветските наказания и други политики са забавили растежа на благосъстояние в града. И милионерското му население е спаднало с 10% през последните 10 години.

В момента градът е населяван от 227 000 милионери и 35 милиардери.
4. Сингапур
Сингапур се изкачва до 4-то място в класацията с растеж от 64%. Като в града единствено за 2023 година са се преместили 3 400 милионери. В момента в него живеят 244 800 милионери и 30 милиардери.
3. Токио
Японската столица, която през 2013 година беше най-богатият град в света, през днешния ден заема едвам трето място. Като сега в Токио живеят 298 300 милионери и едвам 14 милиардери.
2. Сан Франциско
Районът на калифорнийския залив, включващ Силиконовата котловина, не отстъпва с доста на Ню Йорк. От 2013 година насам милионерското население се е нараснало с 82% и сега е 305 700 души.

Районът на Сан Франциско обаче е първи в класацията на градовете, в които живеят най-вече милиардери, а точно 68.
1. Ню Йорк
На първо място се подрежда „ Голямата Ябълка “ с общо благосъстояние на жителите си от над 3 трилиона $, което е повече от брутния вътрешен артикул на страни като Бразилия, Италия и даже Канада.

В Ню Йорк живеят 359 500 милионери, което е повече от цялото население на Орландо или Питсбърг. Милионерското население в града е повишено с 48% за последното десетилетие, пишат от CNBC.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР