Израелският президент Ицхак Херцог определи като повече от възмутително решението

...
Израелският президент Ицхак Херцог определи като повече от възмутително решението
Коментари Харесай

Израел: Решението на прокурора на МНС да поиска заповед за ареста на Нетаняху е възмутително

Израелският президент Ицхак Херцог дефинира като " повече от възмутително " решението на прокурора на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан да изиска през днешния ден заповеди за арест на премиера Бенямин Нетаняху и на министъра на защитата Йоав Галант наред с трима водачи на палестинското ислямистко придвижване " Хамас ", предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според Херцог това сигурно ще вдъхне храброст на терористите по света.

" Всякакъв опит за правене на паралел сред тези отвратителни терористи и демократично определено държавно управление на Израел - работещо, с цел да извърши задължението си да пази своите жители, в цялостно сходство с правилата на интернационалното право - е възмутим и не може да бъде извинен ", акцентира израелският президент.

Израелският външен министър Израел Кац също порица " скандалното съгласно него решение на МНС. Искането на заповеди за арест на " премиера и министъра на защитата на Държавата Израел, паралелно с отвратителните нацистки изчадия на " Хамас ", " убийци и изнасилвачи на " Хамас ", които " сега правят закононарушения против човечеството против нашите братя и сестри ", е " директно нахлуване " и " историческо непочтеност, което ще остане вечно белязано в спомените ", се споделя в изказването на първия посланик.

Израел възнамерява " да се бори против това решение, което цели на първо място да върже ръцете на Държавата Израел и да ѝ откаже правото да се пази ", добави Кац.

Войната стартира с нападението, осъществено от палестинското ислямистко придвижване на 7 октомври, при което починаха над 1170 души, най-вече мирни жители, демонстрира равносметка на Агенция Франс Прес, основана на израелски данни. Освен това в Газа бяха отвлечени 252 души, от които 124 към момента са арестувани. Израелските въоръжени сили считат, че 37 от тях са мъртви. Израел се е заклел да унищожи придвижването " Хамас ", което ръководи линията Газа от 2007 година и е считано за терористична организация и от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

От началото на спора са починали над 35 450 палестинци, множеството от които мирни жители, по данни на ръководеното от " Хамас " здравно министерство на линията. Днес прокурорът на МНС Карим Хан изиска заповеди за арест против Нетяняху, Галант и трима ръководители на " Хамас ".

" Никаква мощ на света няма да ни попречи да си върнем всички " отвлечени, нито " да свалим режима на гнет на " Хамас ", акцентира Кац.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР