European Best Destinations публикува годишната си класация на най-добрите тайни

...
European Best Destinations публикува годишната си класация на най-добрите тайни
Коментари Харесай

От плаващи села до изоставени градове: Най-добрите „тайни дестинации“ в Европа

European Best Destinations разгласява годишната си ранглиста на „ най-хубавите секрети дестинации в Европа “ за 2024 година Тазгодишната селекция включва 18 места в цяла Европа - от Испания до Грузия - и се концентрира върху места, надалеч от тълпите, които малко туристи в миналото биха посетили. Топ 10 са изключително забележителни. Ето за какво би трябвало да добавите всеки от тях към листата си за пътешестване, написа Euronews.
Вияхойоса, Коста Бланка
Вияхойоса, преведено от испански, значи „ благополучен град “. Разположен на юг от Валенсия и на север от Мурсия, той е на по-малко от 20 минути с кола от известния на ниска цена и радостен Бенидорм, само че е отвън туристическата гореща точка. Вияхойоса може да се похвали с цветни къщи, златни плажове и храна от международна класа. Прясната риба и морските блага са изключително обичани на туристите, само че шоколадът е същинският деликатес.

Шоколадовата история на региона датира от 17-ти век, а през днешния ден три заводи са към момента отворени, в това число Chocolates Valor, дружно с музей, който води посетителите през пътуването на шоколада от какаовите шушулки до барчетата, на които всички се любуваме през днешния ден. Ако обичате повече спортните действия, отидете до плажовете Puntes del Moro и El Xarco, които са страхотни за гмуркане с шнорхел.
Арес дел Маестре, Испания
Разположен по средата сред Барселона и Валенсия и на върха на каменист рид, Арес дел Маестре предлага спираща дъха панорама към пейзажа Maestrazgo. Градът датира от 14-ти век и макар че е дом на красиви, тесни улички, може би е най-известен със своя палат Мола, който е очевидец на голям брой борби, с помощта на стратегическото си разположение.

Струва си да посетите Museo de la Cueva del Castillo, прикрито място, вкопано в канара, където някогашните поданици се укриват от нападенията, постоянно за повече от година. Любителите на историята няма да желаят да пропуснат готическото кметство и неокласическата енорийска черква, а спортистите могат да опитат парапланеризъм от известната планина Tossal d`Orenga.
Примощен, Хърватия
Хърватия постоянно е била известна като ваканционна дестинация и има за какво. Този лист обаче предлага да заобиколите Дубровник или Хвар и вместо това да отидете до надалеч по-малко известния Примощен. Разположен в Далмация, той е единствено на 30 минути с кола от летище Шибеник и е топ дестинация за феновете на слънцето и морето.

Плажът Raduca Mala е един от най-дългите в цяла Хърватия. Неговите златни пясъци и кристално сини води са изпълнени с питейни заведения и заведения за хранене, където можете да опитате някои от най-хубавите храни, които нацията може да предложи - помислете за черно ризото и пълнени чушки. Водните действия също са извънредно известни тук, което значи, че в случай че сте повече човек на адреналина, в сравнение с спокойствието, това е идеалното място и за вас.
Бокоди, Унгария
Много от нас мечтаят да пътуват до едно от многото плаващи села в Азия и да прекарат дни в бунгало над водата, а Bokodi Floating Village може да бъде мястото за вас. Разположен на езерото Бокод, единствено на няколко километра от град Орошлани, той е на един час път с кола от Будапеща - само че е като напълно друг свят. Известно с приказните си залези, това е идеалното място за умерено бягство.

Това изкуствено езеро е основано през 1961 година от топлоенергийната компания Oroszlány и водата се поддържа топла през цялата година, до момента в който електроцентралата не прекъсне зареждането през 2015 година То е известна дестинация за лов на риба и предлага в действителност неповторимо преживяване. Дървените къщи към езерото са най-вече частни парцели, само че някои приветстват гости и им разрешават достъп до покривни тераси, с цел да се насладят на това сюрреалистично място.
Наантали, Финландия
Недалеч от Турку в югозападна Финландия ще намерите Наантали. Това е обаятелен дребен град, който предлага доста във връзка с културата и гастрономията. Но най-голямата му прелест е Muumimaailma - тематичен парк, отдаден на емблематичните, анимирани Мумини. Създадени от финландската писателка Туве Янсон през 1945 година, сходните на хипопотами създания радват децата от генерации.

Muumimaailma - което се превежда като света на Мумините - може да се откри на остров Кайло. Когато се наситите на Мумините, си коства да разгледате Наантали - един от най-старите градове в цяла Финландия, той е учреден към средновековния бригитински манастир Nådendal Abbey.
Бур, Фарьорски острови
Селото Бур датира от съвсем хилядолетия. Днес то е дом на единствено 75 души и постоянно е определяно като изцяло непокътнато. Гордещото селце с красиви дървени къщи със зелени покриви, предлага спираща дъха панорама към рядко срещани пейзажи. Бур се намира в западната част на остров Вегар и има неповторима панорама към морето, а впечатляващата „ Tindholmur “ е забележителна канара, която се издига от водата. Причудливите къщи са струпани на тесни улички и заобикалят дребна черква, издигната през 1865 година
Блаванд, Дания
Като най-западната точка на Дания и близо до немската граница, Блаванд има какво да предложи освен за феновете на историята. Само на 30 минути от летище Есберг и на три часа път с кола отвън Копенхаген, този малко посещаван анклав е чудесно място за разкриване на по-малко известни аспекти от историята на Дания. Като едно от най-защитените места в цяла Дания през Втората международна война, то има бункери, издигнати на плажовете през това време, които от този момент са художествено трансформирани. Сега те включват статуи на коне, които са повсеместен знак на мира. След като се наситите на военновременната история, се полюбувайте на фара Блаванд - най-западната постройка в Дания - или може да поядите кон по пясъчните плажове.
Улм, Германия
Улм в живописния район Баден-Вюртемберг в Германия е на границата с Бавария и предлага най-хубавото от двете области – от баланс сред модерност и традиция в остарелия град до модерната архитектура в културния център.

Акцентите за феновете на историята включват кметството с цветната фасада и параклиса “Свети Никола ”, който датира от 13 век. Ако предпочитате модерната архитектура, отидете до културния център, който е дом на здания от 20-ти век, както и доста музеи, експозиции и многообразие от театри и подиуми. Разположен на река Дунав, той е идеалната дестинация и за феновете на храната. В кварталите на риболовците и занаятчиите има безчет питейни заведения и заведения за хранене, предлагащи изобилна храна.
Алжезур, Португалия
Разположен в районите Алгарве и Алентехо в Португалия, Алжезур е дребен пазарен град, който, макар дребния си размер, капсулира най-хубавото от страната. Това е светилище със предпазена природа, история, гастрономия, плажове и естествени паркове.

Макар и относително неоткрит, историческият палат на Алжезур в действителност се появява на знамето на Португалия, което значи, че е значимо място за нацията. Градът е цялостен с съвременни заведения за хранене и питейни заведения, и има някои от най-хубавите плажове в Португалия, като емблематичните Arrifana и Monte Clérigo, където упражняват топ сърфисти. Заобиколен от евкалипти и борови дървета, Алжезур е прочут като мястото с най-чистия въздух в цяла Европа.
Дартло, Грузия
Грузия е една от минимум посещаваните страни в Европа, макар че е приветствана като едно от най-естетически приятните места в света. Дартло на север се счита за най-красивото село в страната. Сред зелени хълмове и планини ще откриете исторически къщи, както и отбранителни кули на кланове и църкви. Всички те са направени от камък и придават на селото възвишен тип. Това е идеалното място за посещаване, в случай че сте фенове на пешеходния туризъм. Въпреки че в Дартло няма непрекъснати поданици, има 56 обособени хотела и къщи за посетители, доста от които са с локални фамилии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР