Огнян Минчев*Единствено възможният безусловен избор между войната и мира, който

...
Огнян Минчев*Единствено възможният безусловен избор между войната и мира, който
Коментари Харесай

Миротворците днес са лицемери в услуга на агресора

Огнян Минчев*

Единствено вероятният категоричен избор сред войната и мира, който да съхранява достолепието на избиращия е изборът на самия агресор - дали да продължи своята експанзия или да изтегли войските си и да се сдобри с интернационалното право и с човешкия морал, признавайки правото на нападнатата страна на самостоятелност и суверенитет. Никой различен няма подобен избор, който да съхранява достолепието му. Ако жертвата на експанзия - в тази ситуация Украйна - едностранно приключи съпротивата си и се подчини на експанзията, тя ще изгуби своята независимост, за нея мирът ще се окаже равнозначен с иго.

Ако друга страна избере мира без спомагателни условия, то тя " си умива ръцете " от отговорност за интернационалния ред и интернационалното право и приема, че нашият свят е свят на джунглата, където по-силния " изяжда " по-слабия, поробва по-слабия. Това не е почтена позиция - това е изменничество на правилата и нормите, по които нашата цивилизация е решила че би трябвало да живее. Ако трета страна реши да подкрепя агресора по какъвто и да било метод - в това число под лицемерния мотив в интерес на " мира ", то тя умишлено утвърждава закона на джунглата в връзките сред народите. В честен проект сходна позиция е израз на подлост и измама.

Постигането на измамлив мир посредством " омиротворяване " на агресора

е исторически опит, претърпян от нас в непосредственото ни минало. През 1938 година министър председателите на Англия и Франция договарят " мир " с Хитлер в Мюнхен и жертват суверенитета на Чехословакия. Прага отхвърля да се съпротивлява и се лишава от част от територията си, а доста скоро по-късно е напълно окупирана от нацисткия режим. През 2008 и 2014 година Западът взе участие (пряко или косвено) в договарянето на измамлив мир пред лицето на експанзия - експанзията на Кремъл против Грузия с териториална анексия на Абхазия и Южна Осетия, и против Украйна с анексия на Крим и разпалване на революция в Донбас. Резултатът на това " омиротворяване " е откритата и огромна експанзия против Украйна от февруари 2022 година

Известният актуален историк Тимоти Снайдър съпоставя актуалната обстановка на експанзия против Украйна с следствията на Мюнхенския сговор от 1938 година Днес ние сме в 1938 година, твърди Снайдър. След Мюнхен Чехословакия се помири с " мирния контракт " сред Чембърлейн, Даладие и Хитлер и съобщи своята територия на нацистите. Това отвори пътя за огромната нацистка експанзия против цяла Европа, която публично стартира с нападението против Полша на 1.09.1939 година Разликата сред 1938 година и през днешния ден, твърди Снайдър е, че Украйна реши да се съпротивлява - непременно, с всички свои благоприятни условия, без значение от това по какъв метод се държат останалите членове на интернационалната общественост - дали подкрепят битката й или " се борят за мир " по Чембърлейновски... Затова ние през днешния ден към момента можем да спрем пропадането на нашия свят в кошмара на поредна международна война. Ако Украйна и нейните съдружници решат, че могат да " умиротворят " Путин - избягването на историческата прилика с Европа от 1938-1939 година към този момент няма да бъде допустимо, предотвратяването на нова огромна, международна война ще бъде мъчно до неспособност.

Агресията против Украйна е част от световен проект на Москва и нейните съдружници

за преразпределението на света в тяхна изгода.

Успехът на войната против Киев единствено ще разпалва завоевателните апетити на имперския ревизионизъм на Кремъл. Този триумф ще бъде ясно удостоверение за това, че съществуващият интернационален ред няма ефикасна отбрана. Следващите плочки на доминото ще бъдат Тайван, Прибалтика, Балканите... Всичко това е доста явно с цел да бъде подценено като исторически опит и като логичност за преразпределение на света посредством експанзия и анулация на интернационалния ред. " Миротворците " са лицемери в услуга на агресора. Единствено вероятният заслужен мир е договаряне за отвод от експанзия и завръщане към спазването на интернационалното право и неговите правила. Подпомагането на Украйна има тъкмо това за съществена цел - да сътвори подобен баланс на силите на бойното поле, който да направи по-нататъшната експанзия, скъпа, мъчителна и неефективна, да наклони везните към избор за отвод от експанзия. Това е действителната основа за същински мир.

*Текстът е оповестен на страницата на създателя във Facebook, заглавието е на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР