Всички сме чували популярното родителско предупреждение Не говорете с непознати“.

...
Всички сме чували популярното родителско предупреждение Не говорете с непознати“.
Коментари Харесай

Деца се спасили от отвличане, спомняйки си за ценен съвет от своята майка

Всички сме чували известното родителско предизвестие „ Не говорете с непознати “. Но какво да вършим в обстановки, когато детето е в действителна заплаха и има потребност от помощта на чужд – да вземем за пример служител на реда? Съвременните родители учат децата си на просто предписание, което може да ги защищити от похищение.

Джоди Нортън, майка на четири деца, показа в своя блог по какъв начин един простичък  урок е избавил двамата й сина. А ето и нейната история от първо лице.

„ Преди три дни, когато бях под душа, усетих остра болежка в яйчника. Като по знамение имах сили да се облека и да отида с четирите си деца до локалното незабавно поделение.

В този миг, когато бях съвсем в безсъзнание от болежка, оставих огромните си синове – 10-годишния Си Джей и 8-годишния Ти Донг – извън на една скамейка, чакайки нашия комшия, който кротко предложи да пристигна и да ги закара до учебно заведение.

Едва когато момчетата ми се прибраха в 15:30, разбрах, че са закъснели прекалено много за учебно заведение. Погрешно мислех, че съседът ще пристигна да ги вземе от вкъщи си, който беше на пет минути, само че в действителност синовете ми са чакали в незабавното 40 минути. Разказът им за случилото се през това време ме накара да потръпна от смут и в това време да бъда безумно горда с тях.

Докато седяли на пейката, към тях се доближили момиче в компанията на двама пънкари и ги попитала дали могат да отидат до тоалетната, където приятелят й се криел от лекарите, и да го убедят да излезе и да отиде да се лекува.

Дори откакто Си Джей дал отговор с „ Не “, те не престанали.

„ Моля ви, можете да спасите живота му, в случай че просто отидете до тоалетната и му кажете, че е в сигурност “, траяло да упорства момичето.

По думите на Си Джей едвам след три отхвърли непознатите се отказали и си тръгнали. Когато съседът най-сетне дошъл  за моите момчета, те имали време да видят по какъв начин четвъртият чужд излязъл от тоалетната и скочил в колата при първите трима, след което отпрашили.

Докато синовете ми ми разказваха тази история, очите ми се разшириха от учудване.

Гневът и шокът се трансформираха в голяма признателност. Си Джей също по този начин сподели, че си спомнил съвета ми, който им е оказал помощ да избегнат похищение.

„ Мамо, знаех, че са неприятни хора, тъй като ни помолиха да им помогнем. Възрастните не молят децата за помощ. ”

„ Спрете да казвате на децата си да не приказват с непознати “, написа Пати Фицджералд, която работи като учител по сигурност на децата и фамилен коуч. „ Може би един ден ще би трябвало да приказват с чужд. По-добре ги научете да разпознават кои непознати са рискови. “

Пати също предлага да помолите децата да запомнят едно просто предписание, което синовете на Джоди следват: възрастни, които не са опасност, в никакъв случай няма да молят децата за помощ, те ще се извърнат към други възрастни.

Изразът „ предизвестен значи въоръжен “ безспорно се отнася и за нашите деца. Може да не сме постоянно там, с цел да ги предпазим от неприятности, само че можем да им дадем сили и да ги научим на всичко, което би трябвало да вършат в сходни обстановки.

Джоди съобщила за случая на полицията, след което те взели записи от камерите за видеонаблюдение на болничното заведение и завели дело.

Тази история още един път ни припомня какъв брой е значимо да обясните на децата си по какъв начин да се държат с непознати и да разпознават измежду тях тези, които могат да съставляват действителна опасност. Един ден това познание може да избави живота на вашите деца.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР