Всички работим и знаем колко скучна може да е работата

...
Всички работим и знаем колко скучна може да е работата
Коментари Харесай

Бизнес парк София се променя - става и средище за изкуство и развлечения на открито

Всички работим и знаем какъв брой скучна може да е работата в офис и е добре наоколо на открито да има нещо забавно. Тази истина задвижи огромната смяна, почнала в Бизнес парка в София - най-големият офис център в страната с 14 хиляди души, работещи в 15 здания. След пандемията от коронавирус и работата у дома новото предизвикателство пред архитекти и дизайнери е по какъв начин офисът да стане по-привлекателен. " Генералната идея е Бизнес паркът да се трансформира от ден на ден в парк ", изясни ланд.урбанист Мартин Янков, ръководител на фондация " Колективът ", която дава отговор за бъдещата културна и развлекателна активност в Бизнес парка.

Ръководството на Бизнес парка към този момент разпореди на една от най-големите архитектурни компании в света - Gensler, да създаде идея за обновлението. " В тази идея има няколко основни детайла, които да трансформират бъдещето на този вид офис пространства в XXI век в многофункционални. Основното е те да притеглят хората, да бъдат атрактивни, да бъдат въодушевени от арт намеси, от разнообразни събития ", изясни арх.Ангел Захариев, който е зает с архитектурната част от измененията.

Преустройството на Бизнес парка ще е с акцент върху построяването на повече открити пространства за работа, само че и за развлечения, спорт, културни събития и улично изкуство - музиканти, художници, циркови осъществявания. Идеята е да се оживи този голям офис център върху 220 дка, който в този момент, вечер след работно време, опустява.

Покривът - работно място, само че и дансинг с бар

Покривът на 8-етажния паркинг ще се трансформира в поле за купони - с бар и дансинг. Затова входовете ще се преустроят за елементарен достъп на гости до горе. Там ще бъде изрисуван най-големият графит - " до скоро това беше вандализъм, а към този момент се приема за високоценено изкуство ", подмята с усмивка Янков. Той дава отговор за оживяването на Бизнес парка с изкуство, културни събития и развлечения. През деня покривът ще дава пространство и за работни места навън.

 Артисти от
Артисти от " Атом спектакъл " играят в атриума на офис постройка 15.

Допитване на фондацията до работещи в Бизнес парка и до живеещи в прилежащия " Младост 4 " изследва интереса им кой вид събития биха посещавали, в случай че се организират в него. Над 70% желаят културни и свързани с дела, 47% са за спортни и с авантюристичен темперамент - 48%, а за майки с деца и фамилни тематики - 38%.

" Сега три-четири работни групи изследват по какъв начин освен с архитектурни и ландшафтни намеси, само че и посредством процеси като културни и развлекателни събития да вдъхнем нов живот на Бизнес парка. Идеята е той да се трансформира в по-приключенско място, да има повече дела Генералната концепция е да стане повече парк, да има повече пространства за работа навън ", заключи Янков. За идеята към този момент работят театрално студио " Атом ", танцовата групировка " Каракашян и актьори ", работилница за образование в краснопис...

Фестивал на 23 юни ще покаже бъдещия образ на Бизнес парка

На 23 юни стартира тридневен фестивал в Бизнес парка, в който ще се видят прояви на новата идея. " Ще има Миш-маш базар с ръчно направени неща, по улиците ще има каравани с храна, питейни заведения, съществена улица краткотрайно ще е пешеходна и по този начин ще се тества дали да бъде за непрекъснато. " 100 стола " е нова локация, ще има улични музиканти, циркови номера, уроци по танци, занималня за деца Готови сме да бъркаме, само че по този начин с опитите ще търсим и намерим положителните решения, " признава Янков.

 Арх.Ангел Захариев демонстрира бъдещата Сграда 16 в Бизнес парка.
Арх.Ангел Захариев демонстрира бъдещата Сграда 16 в Бизнес парка.

Ще се построи напълно нова Сграда 16, която ще е в периферията на Парка, с цел да не натоварва в допълнение. На всичките други здания ще бъдат актуализирани фоайетата, сменени инсталациите, ще се приложат умни решения за икономисване на сила, фотоволтаици на някои покриви, нови алеи за пешеходците, замяна на настилките на улиците. Всичко това ще се материализира през идната година, по думите на арх.Захариев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР