За по-добро здраве на сърцето – и дори за по-дълъг

...
За по-добро здраве на сърцето – и дори за по-дълъг
Коментари Харесай

Хайде по стълбите: Пътят към по-дълъг живот е под носа ни

За по-добро здраве на сърцето – и даже за по-дълъг живот – нови проучвания демонстрират, че е задоволително да се прави едно просто и напълно налично упражнение: изкачването по стълбите.

Екип от откриватели, свързани с няколко университета и лечебни заведения в Обединеното кралство, систематично събира резултатите от осем предходни изследвания с общо 473 197 участници. Хората, които изкачват стълби, имат по-ниски равнища на сърдечносъдови болести от тези, които не го вършат. Вероятността да умрат от сърдечносъдово заболяване е с 39% по-малка, а вероятността да умрат по каквато и да е причина – с 24% по-малка през интервала, обзет от изследванията. Което демонстрира, че май стълбите към у дома отсрочват стълбата към небето.

„ Въз основа на тези резултати бихме насърчили хората да включат изкачването на стълби в всекидневието си “, декларира създателят на проучването доктор Софи Падок в известие за пресата.

Изследването е показано на конференция на Европейското сдружение по кардиология на 26 април 2024 година и към момента не е публично оповестено или рецензирано. След като то бъде оповестено, би трябвало да сме в положение към този момент да получим повече детайлности, като да вземем за пример какъв брой стъпала дневно имат статистическа разлика и доколко стълбите могат да бъдат изолирани като фактор; несъмнено, доста хора, които имат здравословни проблеми, които също могат да съкратят продължителността на живота им, са възпрепятствани да се качват по стълби от същите тези проблеми.

В предходно огромно изследване, оповестено през 2021 година, са употребявани здравни данни, които 280 423 участници предоставяр непринудено на Биобанката на Обединеното кралство, и са отстранени тези, чието общо неприятно здравословно положение ги попречва да катерят стъпала. То стигна до заключението, че изминаването на повече от пет стълбища, т.е. към 50 стъпала, всеки ден е задоволително, с цел да провокира връзка с по-дългата дълготрайност на живота, макар че това изследване не открива връзка сред избягването на асансьора и смъртните случаи съответно от сърдечносъдови болести. Но друго изследване, което преглежда данни от Биобанката на Обединеното кралство, открива, че изкачването на повече от пет етажа по стълбите понижава риска от атеросклероза – тип сърдечно заболяване, обвързвано с инсулти.

В здравната общественост има явен консенсус, че стълбите са комфортен запас, който може да помогне на хората да си набират целесъобразната дневна доза физически извършения. Здравните чиновници акцентират стълбите като допустимо средство за по-добро здраве на костите, повече „ добър “ холестерол и понижаване на телесното тегло.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР