Всички 12 спирки от третата линия на метрото в София

...
Всички 12 спирки от третата линия на метрото в София
Коментари Харесай

Третата линия на софийското метро ще бъде завършена през 2019 г.

Всички 12 спирки от третата линия на метрото в София ще бъдат подготвени през 2019 година Това е заречен министърът на превоза Ивайло Московски през днешния ден на церемонията по първата копка на станция в " Овча купел ".

Третият лъч на метрото ще свързва кварталите " Горна баня " и " Левски ", като ще има метростанции в " Овча купел ", " Красно село ", центъра на града и " Хаджи Димитър ". Общата му дължина е 16 километра с 12 станции. Метростанция " Софийски университет Св. Климент Охридски " ще свързва първата линия с третата, а връзката с втори метродиаметър ще бъде през станцията " Национален замък на културата ".

Днешната първата копка на метростанцията при бул. " Президент Линкълн ", като тя ще бъде една от трите в " Овча купел ". Другите две са в " Овча купел 1 " на кръстовището на бул. " Монтевидео " и бул. " Западна дъга " и при улица " Централна " в " Овча купел 2 ". В началото на юни Европейската комисия отпусна 86.6 млн. евро точно за тази права от линията. Общата стойност на третият метродиаметър е над 400 млн. лв.. По нея ще се движат и 18 нови влака на " Сименс ", които ще костват 418 млн. лева и би трябвало да бъдат доставени до есента на 2018 година

Строежът на третата линия стартира през 2016 година с метростациите при " Красно село " и Малък градски спектакъл " Зад канала ". Досега са построени тунелите под булевардите " Владимир Вазов ", " Патриарх Евтимий ", " Пенчо Славейков " и " България ".

Всички станции по линията ще бъдат обезопасени с транспарантни стени с височина 1.5 м. Те ще разделят пероните от влаковите линии, като вратите им ще се отварят едвам след прекъсване на влаковете на станциите. Крайната станция при започване на " Горна баня " ще бъде обвързвана с железопътната линия, откъдето минава влакът за Перник. През седмицата министърът на стопанската система Емил Караниколов заяви, че се планува план за уголемение на метрото, което да стига до индустриалната зона " Божурище ". Такава връзка се планува по план 2003 година с междинна станция сред спирките на метрото " Сливница " и " Обеля ", където да има връзка с железопътната линия.

На днешната първа копка са участвали още заместник-председателят на Европейска комисия Юрки Катайнен, българският еврокомисар Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният шеф на " Метрополитен " Стоян Братоев, оповестиха още от пресцентъра на транспортното министерство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР