Войната между Израел и Хамас продължава и в четвъртък, след

...
Войната между Израел и Хамас продължава и в четвъртък, след
Коментари Харесай

Черен дим. Примирието и освобождаването на заложници в Ивицата Газа са отложени поне с ден

Войната сред Израел и Хамас продължава и в четвъртък, откакто препоръчаното краткотрайно помирение и освобождението на заложници бяха отсрочени с най-малко още един ден, оповестява Ройтерс в четвъртък.

Конфликтът, след огромна офанзива против Израел на ислямистката паравоенна формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС). При нея починаха над 1200 души, а Хамас взе над 200 заложници. Израел отговори с и стартира масирани офанзиви, при които са починали над 14 000 палестинци досега.

На зазоряване в четвъртък на територията на Северна Газа през оградата по границата с Израел се виждаха стълбове черен пушек, които се издигаха над военната зона, написа Ройтерс. Израел заяви, че освобождението на заложниците, което трябваше да се случи дружно с първото преустановяване на огъня, ще бъде отсрочено най-малко до петък.

Израелските военни оповестиха, че през миналото денонощие са нанесли 300 въздушни удара и са пуснали сирени, предупреждаващи за трансгранични ракетни изстрелвания от страна на палестински въоръжени групи. Палестинските медии оповестиха за израелски удари в северните региони, както и в южния град Хан Юнис , където Израел предизвести жителите на северната част да потърсят леговище.

" Преговорите за освобождението на нашите заложници напредват и не престават непрекъснато ", сподели израелският консултант по националната сигурност Цачи Ханегби . " Началото на освобождението ще бъде сложено в сходство с първичното съглашение сред страните и не по-рано от петък. "

Предвижда се първото помирение да бъде съпроводено с освобождението на 50 дами и деца заложници, пленени от Хамас, в подмяна на 150 палестински пандизчии от израелски затвори.

Споразумението сутринта. Израел заяви, че примирието може да продължи и след първичните четири дни, стига бойците да освобождават най-малко по 10 заложници дневно. Палестински източник сподели, представен от Ройтерс, че втората вълна от освобождавания може да разреши до края на месеца да бъдат освободени до 100 заложници.

И двете страни споделиха, че ще се върнат към бойните дейности след края на примирието.

Конфликтът сред израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието от време на време ескалира. Настоящата война е подбудена от най-мащабното нахлуване на Хамас против Израел, осъществено от основаването на групировката в края на 80-те.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР