Водният транспорт е най-разпространеният, но и най-замърсяващият начин за транспорт

...
Водният транспорт е най-разпространеният, но и най-замърсяващият начин за транспорт
Коментари Харесай

Наистина ли корабите са по-замърсяващи от Германия и Канада?

Водният превоз е най-разпространеният, само че и най-замърсяващият метод за превоз на товари по света. Според някои оценки международната корабоплавателна промишленост създава толкоз въглероден диоксид колкото Германия.

Но за какво корабите са толкоз замърсяващи?

Двигателите на най-големите кораби в света могат да високи колкото 4-етажна къща и необятни колкото 3 лондонски двуетажни рейса. За да се захранят сходни колоси е нужно доста гориво, което на собствен ред основава огромно количество парникови газове.

Въглеродният диоксид е характерен образец за парников газ. Ефектът на парниковите газове (т.нар. парников ефект) е процесът, в който газовете задържат топлота в земната атмосфера и загряват планетата.

 Международното мореплаване е 6-ият максимален замърсител в света
Международното мореплаване е 6-ият максимален замърсител в света

Международното мореплаване образува към 2.2% от всички световни излъчвания на парникови газове и 2.1% от излъчванията на въглероден диоксид, съгласно последните данни на Международната морска организация на Организация на обединените нации.

Германия способства за 2.2% от международните въглеродни излъчвания и 1.9% от общите излъчвания на парникови газове, съгласно данни на Европейска комисия - съвсем колкото интернационалната корабоплавателна промишленост.

Сравнението с страни може да се употребява като средство за доказване на мащаба на замърсяването в корабоплавателната промишленост.

 Южнокорейският контейнерен транспортьор Hanjin банкрутира и няма да е последният
Един от най-големите контейнерни превозвачи банкрутира и надалеч няма да е последният

Причината е в пренасищането с кораби

Според Международния съвет за чист превоз, самостоятелна изследователска екологична организация, интернационалното мореплаване е произвело 812 млн. тона въглероден диоксид през 2015 година

Ако се третира като страна, то ще бъде шестият максимален емитент на въглероден диоксид през 2015 година след Китай, Съединени американски щати, Индия, Русия и Япония. Корабоплването отделя повече въглеродни излъчвания от Германия, Южна Корея и Канада. Това се удостоверява и от листата на най-замърсяващите страни, направен от холандската Агенцията за оценка на околната среда.

Изследванията на държавната организация и екологичната организация се концентрират върху въглеродния диоксид, произведeн при потреблението на сила, като от изследването съзнателно са изключени вътрешните и риболовните кораби.

 Датската Maersk разгласи чиста загуба за повторно от Втората международна война насам
Най-големият контейнерен транспортьор със загуба за повторно от Втората международна война

Акциите на компанията потеглиха надолу

Международната морска организация преглежда и количеството сяра в мазута, употребен на борда на корабите. Организацията счита, че намаляването на серните оксиди, които произлизат от всеки транспортен съд, би трябвало да има обилни изгоди за здравето на околната среда.

Световният съвет за мореплаване, който е орган на промишлеността, твърди, че взе участие в напъните за понижаване на въглеродните излъчвания и " работи за постигането на световно съглашение за битка с въглеродните излъчвания от кораби посредством Международната морска организация ".

Международното мореплаване е термин, който се отнася за корабоплаването сред пристанищата на разнообразни страни и изключва вътрешния превоз. Съществуват доста разнообразни типове кораби и всеки отделя разнообразни равнища на въглероден диоксид.

 Защо не се основават енергийно по-ефективни кораби
Защо не се основават енергийно по-ефективни кораби

Липсвата тласъци, каквито има за автомобилния превоз да вземем за пример

Най-големите кораби разумно са най-големите замърсители: това са контейнеровози, кораби за насипни товари и петролните танкери. Контейнеровозите образуват към 1/5 от всички излъчвания.

Съвременните кораби обаче са проектирани да се движат по-ефикасно от по-старите или са конструирани да работят на по-ниски скорости, с цел да пестят гориво.

Например, най-големите контейнеровози на транспортния колос Maersk са с 35% по-икономични от по-старите и по-малки кораби, съгласно Marine Insight.

 Европа пуска първите електрически контейнеровози в света
Европа пуска първите електрически контейнеровози в света

Те ще могат да се движат и по речните водни пътища

Някои фериботи в Шотландия и Норвегия към този момент се движат на ток, с помощта на съвременни електрически акумулатори. Има и по-радикални японски проекти за високотехнологични платна за зареждане на товарни кораби.

Обичайно е корабът да бъде регистриран под флага на страна, друга от страната на корабособственика. Това е така наречен " комфортен байрак " и разрешава на корабите да плават според морските разпореждания на флага, под който са регистрирани. Предлага се достъп до по-евтина работна ръка и ниски налози.

 Гърция има най-големия търговски флот в света и той е колкото половината й стопанска система
Гърция има най-големия търговски флот в света и той е колкото половината й стопанска система

Дълговете на фирмите от сектора обаче доближават 50% от цената на плавателните съдове

Много от корабите по света плават под флага на Панама, а по-голямата част от международния флот плава под знамената на разрастващи се страни.

Петте страни, притежаващи най-вече кораби в света, са Гърция, Япония, Китай, Германия и Сингапур.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР