В България ще заработи първата водородна станция за зареждане на

...
В България ще заработи първата водородна станция за зареждане на
Коментари Харесай

Първата водородна станция в България започва работа - ето къде

В България ще проработи първата атомна станция за зареждане на коли. Тя ще бъде открита публично на днешния 10 май на ул. " Искърско шосе " 11 в столичния квартал " Дружба ", оповестиха за Money.bg от Българска академия на науките.

Станцията е взаимен план точно на Института по електрохимия и енергийни системи на Българска академия на науките и на Центъра за подготвеност " Хитмобил ". Станцията е създадена от австрийската компанията EDC-Anlagentechnik и дава благоприятни условия за зареждане при двете общоприети налягания за компресиран водород - 350 и 700 бара.
 Снимка 363467
Източник:

Станция за един автомобил?

Към момента в България има единствено един единствен автомобил, задвижван с водород, като изключим, несъмнено, разнообразни спортни прототипи. Това е колата Hyundai Nexo, която е благосъстоятелност на Българска академия на науките.
 Автобус на водород към този момент вози пасажери в Атина
Автобус на водород към този момент вози пасажери в Атина

Возилото създава чиста вода вместо изгорели газове

От станцията в София обаче ще могат да се възползват чуждунци с коли на водород, а вярата на Българска академия на науките е след време и у нас да има от ден на ден такива екологични коли, като опция на електрическите коли. И несъмнено, рейсове на градския превоз.

Всъщност, потенциалът на станцията е 40-50 кг на денонощие, което се равнява на 10-15 автомобила или 2 рейса.

Водородът може да постъпва в зарядната станция през два входа. Единият е обвързван към електролизьор с потенциал 8,5 кг на денонощие, който създава на място водород с възобновима сила от фотоволтаичния парк в Полевата лаборатория " Интегрирани енергийни системи ".

По този метод създаденият водород е с доста висока непорочност, задоволителна за непосредствено потребление в транспортни средства.

Чрез втория вход водородът може да постъпва от бутилкови групи, доставени от други източници, което разрешава при нужда да се реализира по-голям потенциал на зареждане на станцията.

В съдовете за високо налягане на станцията могат да се съхраняват до 70 кг компресиран водород, с който може да се обезпечи до 7000 км пробег.

Градски превоз на водород. Защо не?

Припомняме, че през 2022 година у нас се появи първият първообраз на тролейбус, който български учени от Българска академия на науките трансформираха в задвижвано с водород транспортно средство. Токава рейсът беше показан на еврокомисаря за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, изпълнителния шеф на публично-частното дружество " Партньорство за чист водород " Барт Бийбюйк и ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Тролейбусът може да се придвижва освен посредством зареждане от контактната мрежа, само че и да прави и 100-километров пробег на водород. Разработката е част от осъществяването на Националната научна стратегия " Нисковъглеродна сила за превоза и бита - ЕПЛЮС ", реализирана под управлението на Българската академия на науките и финансирана от Министерството на образованието и науката.

Водородният Shell Eco-marathon във Франция

Четири български болида, задвижвани с водородни горивни кафези и електрическа батерия, ще вземат участие в интернационалното съревнование Shell Eco-marathon във Франция, оповестиха тази седмица от " Шел България ".

Две седмици преди старта тимовете и болидите бяха показани на пистата край Калояново. Любопитно е, че колите са проектирани и направени напълно от студенти и възпитаници.

Българските болиди развиват сред 20 и 50 км/ч.
 Водороден пътнически аероплан: Япония влага над $30 милиона в този план
Водороден пътнически аероплан: Япония влага над $30 милиона в този план

Ще се промени ли авиацията?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР