След като закупи нови полски влакове за над 300 милиона

...
След като закупи нови полски влакове за над 300 милиона
Коментари Харесай

По пътя на модернизацията? БДЖ иска да премахне хартиените билети и това ще струва милиони

След като закупи нови полски влакове за над 300 милиона лв. и подвигна цената на билетите, малко откакто в България стана допустимо навлизането на частни пътнически влакове, БДЖ продължава по пътя на модернизацията с концепция да отстрани хартиените билети.

От държавните железници разясниха за Money.bg, че това е съответна стъпка, която има за цел да улесни пасажерите, да отстрани тоновете ненужна хартия и да следва европейския образец.

" Още през месец март ние въведохме пробно електронно издаване на билети във трен от транспортния личен състав посредством PDA устройства, като в началото услугата се извършваше пробно само по направленията София - Враца - Видин и София - Враца - Лом. По време на тестовия интервал бяха отстранени всички нередности, свързани с мобилната връзка и други зародили неточности по време на работата на устройствата ", обявиха от Българските държавни железници.
 БДЖ подвига цените на билетите
БДЖ подвига цените на билетите

Поскъпването важи за всички посоки, както и за абонаментните карти

Хартиените билети може да останат в историята, само че против сумата от 15,8 милиона лв.

След като подвигна цената на билетите с 20%, държавните железници оповестиха за премахването на хартиените билети с планирана стойност 15,8 милиона лв. без Данък добавена стойност.

" Сумата от 15,8 милиона лв. пък идва след пазарни съвещания с бизнеса и след несполучлив търг за същото, разгласен предходната година, при който сумата беше тройно по-ниска - 4,7 милиона лв. ", написа " ".
 БДЖ ще има съперник: Идва нов пътнически жп транспортьор за период от 15 години
БДЖ ще има съперник: Идва нов пътнически жп транспортьор за период от 15 години

Министерският съвет одобри решение за осъществяване на процедура за избор на компания за публичен транспорт

Към днешна дата закупуването на билет за трен може да се заплати с банкова карта на касата на БДЖ или да се купи онлайн от уеб страницата на сдружението, само че не и да се употребява посредством мобилния телефон.

Електронните нововъведения плануват още системата да се интегрира с  билетоиздаващи системи за всички типове превоз, както в България, по този начин и зад граница.
 Снимка 639193
Източник:

Полските влакове, разрастващи 160 км/ч

Припомняме, че откакто Брюксел стартира следствие против закупуването на влакове от Китай, в последна сметка БДЖ ще се снабди със седем двуетажни електрически влака от Полша на цена от над 300 милиона лв..

Полската компания Stadler Polska беше определена за доставката на влаковете, които бяха закупени със средства по Плана за възобновяване и резистентност, потвърдиха за Money.bg от Министерството на превоза и известията.

В края на април Министерството на превоза възобнови общо четири публични поръчки за закупуване на нови влакове на обща стойност от над 2,8 милиарда лв. без Данък добавена стойност. Максималната скорост, която новите машини могат да развиват е до 200 км/ч. Това обаче е на хартия.

Означават ли модерните вагони високоскоростни български влакове?

Подвижният състав на някои от новите влакове в действителност разрешава насърчаване на скорост до 200 км/ч. Такава скорост обаче няма по какъв начин да бъде развивана в България. Поне на този стадий.

" Причината за това се крие в инфраструктурата на железопътните линии у нас, които все още мъчно разрешават повдигането на повече от 90-100 км/ч. ", разяснява за Money.bg инж. Мартин Янев - специалист към Европейската железопътна организация.

Експертът акцентира, че комфортът на пасажерите безспорно ще бъде усъвършенстван, което сигурно е добра вест. Плюс е и скорошното нахлуване на частна конкуренция, което може да докара до изцяло възстановяване на българския железопътен транспорт. Остава да се надяваме това в действителност да се случи.
 Вместо от Китай: Купуваме двуетажни влакове за над 300 милиона лв. от Полша
Вместо от Китай: Купуваме двуетажни влакове за над 300 милиона лв. от Полша

Задава ли се позитивна смяна за българския железопътен превоз?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР