За амбициозна държавна поръчка се състезават две компании. Едната има

...
За амбициозна държавна поръчка се състезават две компании. Едната има
Коментари Харесай

Как SpaceX спечели първата космическа надпревара на XXI век

За амбициозна държавна поръчка се състезават две компании. Едната има цялостен век опит в своята сфера, до момента в който другата е безспорен " дилетант " със напълно скорошни първи триумфи. Съотношението в предоставеното финансиране е почти 2:1. Кой ще завоюва?

В случая с конкуренцията сред Boeing и SpaceX за пилотиран галактически уред, отговорът е изрично в интерес на по-младата компания. В собствен материал Ars Technica се връща 10 години обратно, с цел да опише за конкуренцията, която предначерта пътя и на самолетостроителния колос, и на хората на Илон Мъск.

Неравно съревнование

През 2014 година Съединени американски щати се нуждаеха от нов транспортен съд, който да може да обслужва Международната галактическа станция - след излизането от употреба на совалките, НАСА се оказа подвластна от съветската галактическа инфраструктура.
 НАСА сертифицира Crew Dragon и ракетата Falcon 9 за галактически полети
НАСА сертифицира Crew Dragon и ракетата Falcon 9 за галактически полети

До дни стартира и 6-месечната задача до МКС на четирима астронавти

Boeing получиха цели 4,2 милиарда $ за своя Starliner, а SpaceX - много по-скромните като за подобен план 2,6 милиарда $. Следва огромното " Но ".

Космическото поделение на Boeing, въпреки и с голям опит, се оказва " в небрано лозе ". До момента то постоянно е работело по контракти на правилото " разноски плюс " - всеки спомагателен масраф се начислява и по този начин раздуванията на бюджета и забавянията не са проблем на компанията, а на НАСА. Този контракт, обаче, е с закрепена цена.

Иначе казано, всяко раздуване на разноските изяжда от облагата. Мениджмънтът на Boeing приема последното доста съществено и в началото за Starliner дори не са заделени прекомерно огромни запаси.

Непредизвикани неточности

По-късно излиза наяве какъв още по-голям проблем е заложен в плана. При договорите на закрепена цена заплащанията са на база съответни достигнати стадии... само че дадената компания може да трансферира още и още работа напред във времето, до момента в който единствено отмята минимума за освобождението на даден транш. Така в решаващите стадии на плана се оказва, че има непостижимо количество несвършени неща.

Не оказва помощ и фактът, че още през предишното десетилетие Boeing е компания, ръководена от бизнес админи с фикс идея за " успеваемост ", а не от инженери. Така полетният програмен продукт се създава не от обединен екип, а от два обособени, които на всичкото от горната страна са географски разграничени във Флорида и Тексас, нямат си доверие и не обменят интензивно информация.
 Излетя пилотираният транспортен съд Crew Dragon-3 на компанията SpaceX
Излетя пилотираният транспортен съд Crew Dragon-3 на компанията SpaceX

Четиримата астронавти ще прекарат шест месеца в орбиталната станция

Липсата на отвесна интеграция на процесите се вижда и при тестовата фаза. Междувременно, SpaceX Dragon влиза в употреба.

Boeing, за които най-важното беше Starliner да се случи по допустимо най-евтиния метод, сега са с 1,5 милиарда $ " на алено " и също така корабът им към момента не е летял с хора на борда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР