Водата се е превърнала в сериозна заплаха за много крайбрежни

...
Водата се е превърнала в сериозна заплаха за много крайбрежни
Коментари Харесай

Индонезийско село бавно потъва под водата

Водата се е трансформирала в сериозна опасност за доста крайбрежни обитаеми територии в Индонезия. Едно от тези обитаеми места е и село Чемараджая. Селото се намира на индонезийския остров Джава, най-гъсто популации остров от архипелага. Според учени в околните години се чака елементи от острова да бъдат напълно потопени под вода. Жителите поставят торби с пясък пред домовете си, с цел да могат да ги защитят. Пътищата в селото също се разрушават.
Използвам повече от 100 торби с пясък дневно. Но и те не са задоволителни да спрат водата. Не можем и да се преместим, тъй като няма земя. Опитваме се само да оцеляваме.
Ела Сатияпутри, локален гражданин на Чемараджая

Квартала Мекаджая е една от най-изолираните елементи на селото. Жителите там са принудени да вървят върху големи торби от пясък, защото главният път се е срутил. Руди Кандия е кметът на селото. Той споделя, че за последните 2 години селото е изгубило 2/3 от жителите си. За последните 20 години, 6 километра от брега по границата на селото са били погълнати от водата. Почти триста семейства са получили помощ от държават, с цел да могат да се реалокират.
470 семейства от нашето село са наранени. Помощта, която даваме на жителите ни, идва от мощно ограничавания ни бюджет. Поставяме дървени и каменни загради на брега, само че и те не оказват помощ.
Руди Кандия, кмет на село Чемараджая

Според метереолога и климатолог Едвин Алдриян аргументите за провалите по селото са поради наклона на брега и мощните приливни талази. Потъването на земя се чака да бъде сериозен проблем в бъдеще. Според отчет на от 2022г. към 143 милиона души ще бъдат принудени да изоставен домовете си в идващите 30г., поради покачващото се равнище на моретата и океаните.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР