Властите в Нова Зеландия съобщиха, че най-малко четирима души, включително

...
Властите в Нова Зеландия съобщиха, че най-малко четирима души, включително
Коментари Харесай

Стотици спасени от покривите, докато Нова Зеландия се бори с щетите от циклона Габриел

Властите в Нова Зеландия оповестиха, че минимум четирима души, в това число едно дете, са починали при опустошението на циклона Габриел , който аргументи обилни наводнения и свлачища в Северния остров, предава „ BBC “.

В сряда публични лица потвърдиха, че е намерено тяло на дете в залива Хокс, един от най-засегнатите райони. Спасителните хеликоптери там бяха избавили към 300 души , блокирани на покривите.

Междувременно земетресение с магнитуд 6,0 по Рихтер беше усетено в цялата страна късно в сряда. Няма незабавни известия за вреди или жертви от земетресението, което удари крайбрежието на Северния остров покрай столицата Уелингтън .

Циклонът се отдалечи от Нова Зеландия, само че към 10500 души към момента бяха разселени в сряда. Премиерът на страната Крис Хипкинс посочи, че има и „ няколко изчезнали, за които полицията изпитва съществени опасения “ .

Докато дъждът е спрял в множеството елементи, доста отдалечени градове и региони остават откъснати от тежките наводнения и неналичието на електричество . Премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс назова Габриел най-голямото метеорологично събитие, сполетяло страната през предишния век. Смята се, че визира най-малко една трета от петмилионното население на страната. Щетите от бурята са най-големи в крайбрежните общности на далечния северен и източен бряг на Северния остров – с региони като Хокс Бей, Коромандел и Нортленд, които са измежду най-тежко засегнатите.

Ситуацията в залива Хокс , известна туристическа дестинация с някои отдалечени градове, е от особена угриженост за управляващите, акцентира министърът за ръководство на изключителните обстановки Киърън МакАнулти.

След като циклонът удари в понеделник вечерта , жителите на залива Хокс бяха принудени да изплуват през прозорците на спалните си, заради рисково високото равнище на водата. Военен представител изясни:

„ В някои случаи наводненията доближиха до втория етаж на домовете, откъдето хората бяха спасявани. “

Най-малко трима души са починали в региона. Една жена беше убита при свлачище в дома ѝ, до момента в който различен човек беше открит мъртъв на брега, оповестиха управляващите. Според полицията детето е хванато в придошла вода. А тялото на липсващ пожарникар, който беше уловен от свлачище в западната част на Оукланд, също беше намерено във вторник.

В сряда МакАнулти съобщи, че не би било изненадващо, в случай че броят на смъртните случаи нарасне още повече . Но той приветства „ феноменалните “ старания на спасителите, които изтръгнаха „ почти 300 души от покривите “ в залива Хокс, като 60 души бяха избавени от една огромна постройка, затрупана от наводнения.

В сряда повече от 140000 души на острова към момента бяха без електричество , макар че електричеството беше възобновено в 80000 домове.

Жителите в мощно засегнатите региони също са помолени да пестят вода и храна заради опасения от дефицит.

Нова Зеландия разгласи национално изключително състояние във вторник, което ѝ разрешава да рационализира реакцията си на бедствието. Страната е обявявала национално изключително състояние единствено в два случая – при започване на пандемията от Коронавирус -19 и след земетресението в Крайстчърч през 2011 година

Министърът на климата на Нова Зеландия приписа мащаба на бедствието на изменението на климата . В Народното събрание във вторник Джеймс Шоу посочи:

„ Тежестта на това, несъмнено, се утежнява от обстоятелството, че нашите световни температури към този момент са се повишили с 1,1 градуса. Трябва да спрем да търсим извинения за бездействието. Не можем да забиваме главите си в пясъка, когато плажът се наводнява. Трябва да действаме в този момент. “

Циклонът Габриел удари Северния остров на Нова Зеландия единствено две седмици след рекордни проливни дъждове и наводнения в същия район. Четирима души починаха при тези наводнения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР