Видин. През 2018 г. Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще стартира

...
Видин. През 2018 г. Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще стартира
Коментари Харесай

През 2018 г. стартират обществените поръчки за изграждането на 85 км от път I-1 Видин - Ботевград

Видин. През 2018 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) ще започва тръжните процедури за избор на реализатори за строителство и контрол при построяването на два сектора от път І-1 (Е-79) Видин - Ботевград. Това са правите от Видин до Ружинци - 52 км, и от Мездра до Ботевград - 33 км. Това оповестиха от пресцентъра на АПИ . Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов и регионалният шеф на Видин Албена Георгиева разискаха през днешния ден на среща с кметовете от региона и ръководителите на общински препоръки подготовката на инфраструктурните планове в района и идните в новия строителен сезон ремонтни действия. Домакин на съвещанието беше регионалният шеф на Видин, а сходни срещи ще се организират всеки месец.
Видин – Ботевград е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие до 2022 година, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост II ще се обезпечи бърза и комфортна връзка с автомагистралите „ Хемус ”, „ Тракия ” и „ Струма ”. Общата му дължина е 167 км.
Участъците Видин - Ружинци и Мездра - Ботевград ще се финансират със средства от републиканския бюджет. След приключването на тръжните процедури и подписването на договорите за строителство и контрол ще стартират строителните работи. Предвижда се това да бъде при започване на 2019 година
С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от тежкотоварния трафик от Дунав моста II.
Отсечката Видин - Ружинци ще бъде по нов терен и ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока и спешна лента. Ще стартира от четирилентовия обходен път при Дунав мост II. Новото трасе ще се отделя от път І-1 на към 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин - Връшка чука. Пътят ще минава източно от Новоселци и Слана Бара, а по-късно сред Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към Димово трасето ще се насочва на изток от Ивановци и ще пресича път ІІІ-141 сред гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава сред с. Вълчек и съществуващата ж. п. линия Видин - София. Трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда гр. Димово от запад и още веднъж ще пресича път І-1. Продължавайки към с. Ружинци новия път ще минава на юг от първокласния път сред селата Медовница и Орешец. След това още веднъж ще пресича път І-1 и изнасяйки се на север от І-1 ще приключва преди с. Ружинци при км 58+128.
В сектора Видин - Ружинци ще има 7 пътни възли, посредством които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с обитаемоте места в района. Това са: пресичания с път ІІ-12 за връзка с гр. Видин и гр. Брегово и с път ІІ-14 за връзка с гр. Видин, с Войница, гр. Кула и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Връшка чука “; п. в. „ Видин “ - при обособяване от околовръстния път на гр. Видин; п. в. „ Дунавци “ - при пресичането с път ІІІ-1413 за връзка с гр. Дунавци и Синаговци и Грамада; п. в. „ Кула “ - при пресичането с път ІІІ-141 за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и от там към Грамада; п. в. „ Макреш “ - при пресичането с път за с. Вълчек и от там за връзка с път ІІІ-1403 към Макреш. Този пътен възел ще се употребява и за връзка с гр. Димово; п. в. „ Бела “ - при пресичането с път І-1 за връзка за гр. Димово, Скомля и Бела.
За понижаване на шума ще бъдат инсталирани и шумозащитни уреди по секторите наоколо до обитаемоте места.
Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в секторите, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат построени редица уреди - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се реализира посредством кръгови кръстовища „ Мездра “, „ Дърманци “, „ Ребърково “, „ Люти дол “, „ Скравена “ и „ Ботевград “. Предвидено е построянето на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н.
По направлението Видин - Ботевград до момента със средства от Европейски Съюз са построени обходните пътища на Враца и Монтана, с което трафика бе изведен отвън обитаемоте места.
На срещата с представителите на локалната власт инж. Атанасов заяви, че през 2018 година ще започва предпроектно проучвание за тунел под „ Петрохан “, който ще обезпечи бързо предвижване сред София, Монтана и Видин. През тази година ще се ремонтират 43 км от пътя през прохода „ Петрохан “, които са на територията на Софийска област. Рехабилитацията на сектора, финансирана от Оперативна програма „ Региони в напредък “, ще приключи през есента. С сполучливото осъществяване на обекта ще завърши цялостният ремонт на пътя през прохода, защото секторът на територията на област Монтана беше ремонтиран през 2015 година С прекосяването по път II-81 - през „ Петрохан “, пътуването сред София и Монтана се редуцира с към 50 км.
Председателят на УС на АПИ инж. Атанасов заяви още, че през тази година ще бъдат ремонтирани към 45 км третокласни пътища във Видинска област. Ще бъде укрепено и свлачището при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука, а при опция ще стартира и предпазен ремонт на правата. Ще се ремонтира и направлението Видин - Лом (път II-11).
За повишение сигурността на придвижване по Е-79 с целевото финансиране от бюджета през 2016 година бяха ремонтирани към 45 км от път I-1 Видин - Враца. На територията на област Видин са ремонтирани правите сред Видин - Димово - - Бела - Медовница, а в област Враца - ул. „ Васил Кънчов “, която съответствува с Е-79 на изхода на регионалния града в посока Видин.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР