Веднъж завинаги трябва да вземем решение за нови ядрени мощности,

...
Веднъж завинаги трябва да вземем решение за нови ядрени мощности,
Коментари Харесай

Румен Радев: Трябва веднъж завинаги да вземем решение за нови ядрени мощности

" Веднъж вечно би трябвало да вземем решение за нови нуклеарни мощности ", съобщи президентът Румен Радев по време на кръгла маса, на която беше разисквана енергийната тактика, създадена от Министерството на енергетиката с небосвод до 2050 година

Държавният глава отхвърли рецензиите, че не е работа на служебното държавно управление да изготвя сходен стратегически проект. Според него рецесията е сложила това условие пред страната.

По отношение на нуклеарните мощности президентът беше безапелационен, че сме закъснели, само че " в никакъв случай не е късно за единение " и прикани за консенсус и обединяване за дълготрайната визия за развиване на енергийния бранш.

По време на приветствието си Радев посочи позитивните стъпки, които е направило служебното държавно управление през последните месеци, като да вземем за пример стартирането в употреба на интерконектора с Гърция ,  за достъп до терминалите за полутечен газ на Турция, договарянията по петролопровода Александруполис - Бургас, който може да доставя нефт от целия свят в Черноморския район и тн.

България може да бъде фактор за предпазване на сила, само че не посредством акумулатори, а с високотехнологични и високоекологични планове, стана ясно още от думите на Радев. Той даде за образец създаване на слънчеви мощности в Маришкия басейн, а силата да бъде съхранявана в кухините изпод. Минно-геоложкият институт има разработка в тази област, добави президентът.

България би трябвало да се възползва от високопланинския капацитет, който има, и да развива ПАВЕЦ и други планове за предпазване на сила, добави още той.

Очакваме дефицитът на електрическа енергия в района да продължи през идващите десетилетия, разяснява от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов, представяйки тактиката. Той уточни, че през 2022 г. България е третият по величина експортьор в Европа. Износът е в размер на 12 тераватчаса, а приходите надвишават 3 милиарда евро.

Освен към обичайни пазари страната ни може да се насочи към нови - Украйна и Молдова. Украйна до неотдавна беше експортьор на електрическа енергия, само че поради разрушенията по инфраструктурата от войната, в този момент внася ток.

В тактиката не се отхвърля зелената сила, безапелационен беше Христов, само че в документа е посочено, че въглищните мощности ще могат да работят ефективно до 2030 година Много от тях са стимулирани да работят за понижаване на излъчванията с новаторски горивни миксове. По думите му след тази дата по натурален път тези мощности ще отпаднат и това ще обезпечи равномерен преход към нисковъглеродна стопанска система.

Стратегията предлага построяването на четири нови реактора, като два от тях ще бъдат заместващи на пети и шести блок в АЕЦ " Козлодуй ", които би трябвало да бъдат изведени от употреба до 2050 година Целта е след 2034 г. да имаме построени 4 гигавата нови нуклеарни мощности.

До 2050 г. се чака внедряването на 16 гигавата възобновими енергийни мощности. В първите години внедряването ще бъде ускорено, което ще е мотив и при идните преговори за Плана за възобновяване. В документа непосредствено е записано, че задължението за понижаване на излъчванията с 40% до 2026 г. е опасност за националната сигурност - от чист експортьор на сила ще се трансформира във вносител и ще има и спад на брутния вътрешен артикул в първата година с 5%, като даже не е включен резултатът от загубата на работни места.

Изпълнението на уговорката ще докара до огромна криза, каквато не сме виждали, безапелационен беше енергийният министър.

Той изясни, че България има огромен капацитет за водни централи, в това число и каскадни по р. Дунав, стартиране и разширение на работата на ПАВЕЦ Чаира, както и на Водноелектрическа централа Горна Арда. Има очакван план за под земята Водноелектрическа централа, чиято задача е предпазване на сила. Тези каскадни водни централи ще оказват помощ и за запазване на нуклеарните мощности, тъй като поради засушаването и рухването на равнището на р. Дунав през 2022 г. е имало заплаха от прекъсване на нуклеарната ни централа, защото не би могло да бъде осъществено охлаждането.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР