Външните министри от Европейския съюз се съгласиха на среща в

...
Външните министри от Европейския съюз се съгласиха на среща в
Коментари Харесай

Жозеп Борел: ЕС е единен по въпроса за санкции срещу Русия

Външните министри от Европейския съюз се съгласиха на среща в понеделник, че при възможна съветска експанзия против Украйна ще бъдат наложени стопански наказания на Москва, съобщи Ройтерс.

" Европейският съюз е обединен в поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", сподели висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел на конференция след срещата.

" Министрите, всичките, през днешния ден дадоха доста ясно да се разбере, че възможна експанзия против Украйна ще докара до политически последствия и висока икономическа цена за Русия ", съобщи той.

Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха стопански наказания на Русия през 2014 година след анексията на Крим, а в този момент обмислят нови ограничения, в случай че съветската войска се опита да нахлуе в Украйна.

По-рано Борел сподели, че Европейски Съюз изследва дружно със Съединени американски щати и Англия " какви (санкции) може да бъдат наложени, по кое време и по какъв начин, по съгласуван метод ".

" Убедени сме, че Русия в действителност се приготвя за пълномащабна война против Украйна. Това евентуално е невиждано събитие след Втората международна война ", сподели литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис.

" Ако това е невиждано нахлуване... значи, че и отговорът на западните страни би трябвало да бъде невиждан ", съобщи той.

Според дипломати от Европейски Съюз полемиките са се съсредоточили върху допустимо последователно усилване на възможни наказания - от забрани за пътешестване и заледяване на активи на съветски политици до запрещение на финансовите и банковите връзки с Русия.

Възможните разновидности са включвали и наказания против тръбопровода " Северен поток 2 " за да не се разреши той да проработи, а също наказателни ограничения против още съветски държавни компании в защитата и енергетиката или анулация на контракти за доставка на газ.

По думите на дипломати сходни стъпки евентуално ще бъдат разисквани единствено в случай че съветската войска се опита да извърши цялостно навлизане в Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР