Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище

...
Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище
Коментари Харесай

Медици настояват децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище

" Дете без наложителните имунизации да не може да посещава учебно заведение или проведен колектив от деца. Това е остаряло предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари ", напомни общопрактикуващият доктор доктор Костадин Сотиров по БНР. Към момента ограничаването важи единствено за детски градини, като се позволяват и деца, които не са имунизирани по медицински аргументи.

Според доктор Сотиров законодателството би трябвало да бъде променено по този начин, че неимунизираните по календара деца не би трябвало да се позволяват в наставнически кооперативи, в учебни заведения, на екскурзии и зелени учебни заведения.

" И това ще окаже един по-добър резултат по отношение на ваксинирането ", сподели доктор Сотиров.

Личният доктор с процедура в Пловдив изясни, че някои родители подписват отвод детето им да бъде ваксинирано, след което заплащат еднократна санкция на Здравната ревизия и с това завършват този развой. Проблемът е с родители, които лекарите не могат да открият.

" Проблемът е да потвърдим по-късно, че ние сме ги потърсили. Има разнообразни тълкувания от страна на министерството какво е доказателството, че ние сме ги потърсили. Някои от тълкуванията е само писмо с противоположна квитанция, само че всичко това прахосва времето на лекарите ", споделя медикът.

Един от пациентите на доктор Сотиров е дете, което през тази година навършва шест години и предстои на имунизация за коклюш. От януари досега родителите му отхвърлят контакт с лекаря.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР