Валидността на последното решение на ТЕЛК да се удължава автоматично,

...
Валидността на последното решение на ТЕЛК да се удължава автоматично,
Коментари Харесай

Предлагат валидността на последното решение на ТЕЛК да се удължава автоматично, но при определени условия

Валидността на последното решение на ТЕЛК да се удължава автоматизирано, в случай че човек с увреждане подаде заявление за преосвидетелстване не по-късно от 1 месец преди приключване на периода на експертното решение, само че от ТЕЛК не са открити типът и степента на увреждане по заявката, т.е. е налице закъснение.

Това плануват промени в Закона за хората с увреждания, импортирани от ГЕРБ в Народното събрание.

За закъснение ще се смята, в случай че ТЕЛК не се произнесе в 14-дневен период от подаване на заявката, когато приказваме за краткотрайна нетрудоспособност и в 30-дневен период за освидетелстване или преосвидетелстване за степен на увреждане на деца до 16-годишна възраст и лица, придобили право на пенсия, както и за степен на понижена продуктивност на хора в трудоспособна възраст и потвърждаване на професионална болест, написа Pariteni.bg.

Предлага се още в тези случаи да продължи да се изплаща и пенсията, добавките или помощите на индивида с увреждане до издаването на ново експертно решения.

Информацията за закъснение и плануваната дата за преосвидетелстване би трябвало да се изпратят от съответната Регионална здравна ревизия на Национален осигурителен институт, НЗОК, Агенцията за обществено  подпомагане, работодателя и общината, като се отбелязва върху експертното решение, че валидността е удължена, написа още в законопроекта.

Ако се издаде ново експертно решение за по-ниска група на неработоспособност, водещи до понижаване или отпадане на получаваните помощи, освидетелстваното лице няма да възвръща към този момент получената сума.

Според депутатите от ГЕРБ измененията се постановат, защото регламентираните периоди за насрочване на дати от ТЕЛК и НЕЛК не се съблюдават, като забавянията са фрапантни и стигат даже до 1 година от подаване на документите. Нормативно избраният 3-месечен период за изговаряне на ТЕЛК и НЕЛК, също е прекомерно дълъг и нарушава правата на хората с увреждания.

От една страна след приключване на периода на настоящото експертно решение се стопират пенсии за неработоспособност, добавки към пенсията включително и за непозната помощ, както и месечната финансова помощ. Хората не могат да употребяват и данъчни облекчения, такива за издаване на документи за идентичност, освобождение от възнаграждение на винетен стикер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР