На 22 май /сряда/ от 10.00 часа в акваторията на

...
</TD
>На 22 май /сряда/ от 10.00 часа в акваторията на
Коментари Харесай

Два кораба ще се сблъскат на Дунав

На 22 май /сряда/ от 10.00 часа в акваторията на Пристанищен терминал " Русе-Запад “ /речен км. 496,300/ ще се организира взаимно обучение " Дунав 2024 “. Това заяви Областна администрация - Русе.

То се провежда по предписание и под управлението на регионалния шеф Драгомир Драганов и е ориентирано към проиграване и инспекция актуалността на Областния проект за отбрана при бедствия в частта му, касаеща характерна заплаха от нефтени разливи, зародили при произшествия, свързани с корабоплаването по река Дунав и/или бреговата инфраструктура.

Целта е да се усъвършенства координацията и взаимоотношението сред всички институции при възможна нужда от ограничение и очистване на нефтен разлив. По време на учението се планува да се направи симулация на случай, породен от стълкновение при разминаване сред индивидуален моторен транспортен съд и моторен транспортен съд, тласкащ танкер-баржа в акваторията на пристанище Русе при речен км. 497,000.

В резултат на злополуката ще се е получила пробойна в региона на товарното помещение на танкер-баржата, което е довело до приключване на част от товара – дизелово гориво. За задачата се планува в реката да се спуснат бонови заграждения, които да предотвратят по-нататъшно замърсяване. Ще бъде оповестено и отчасти бедствено състояние.

" Подобни мероприятия са доста значими, тъй като дават опция да се види къде има слаби звена в организацията и при настъпване на вероятно сходно събитие да можем да ги отстраним и да реагираме по най-правилния метод “, разяснява Драганов.

В рамките на учението ще се организира и здравна евакуация на потърпевшо лице. Важно е да се означи, че по време на учението няма да се подхващат никакви действия, водещи до действително замърсяване на реката.

Достъпът на медиите ще се реализира през портала на Пристанищен терминал " Русе-Запад “ /намиращ се след някогашната Корабостроителница/ след проявление на журналистическа карта или различен вид идентификация. Точното местонахождение на мястото, откъдето представителите на медиите ще имат директен достъп до събитието, е ул. " Матей Стойков “ 3.

Преди дни се организира и теоретична щабна подготовка, в която участваха всички институции от единната избавителна система и ведомствата, имащи отношение при възникването на спешни обстановки по р. Дунав, общинските администрации Русе и Сливо поле и експерти по отбрана на популацията към тях и на компания " Булмаркет груп “ АД.

В утрешното обучение се планува присъединяване още на: Главна дирекция " Аварийно-спасителна активност “, дирекция " Речен контрол “ – Русе, Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав “, " Поддържане чистотата на морските води “ АД – гр. Варна, Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура “, Регионална дирекция " Гранична полиция “, Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ Центъра за незабавна здравна помощ “, Изпълнителна организация " Морска администрация “, Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура “, Районен център 112 и други способени институции.

На мястото на събитието за безпроблемното му протичане ще бъдат също заместител регионалният шеф Георги Георгиев и основният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР