Валежите забавят жътвата на пшеницата в Търговищко. До момента стопаните

...
Валежите забавят жътвата на пшеницата в Търговищко. До момента стопаните
Коментари Харесай

Валежите забавят жътвата в Търговищко

Валежите забавят жътвата на пшеницата в Търговищко. До момента стопаните от района са прибрали 96 на 100 от реколтата, заяви за Българска телеграфна агенция Драгомир Драгнев - специалист в регионалната дирекция "Земеделие ".

В област Търговище с културата има засети общо 376 624 дка. От тях към този момент са прибрани 363 870 дка. "Валежите при започване на жътвата и непрекъснатите валежи по време на акцията, забавиха и утежниха процеса ", разяснява Драгнев. До в този момент са създадени общо 169 284 тона зърно, а междинният рандеман е 465 кг от декар. Най-високи добиви са достигнали земеделците от Поповско - 495 кг от декар. В общините Търговище и Попово са и най-големите масиви с пшеница.

Справка в земеделската дирекция демонстрира, че през предходната година в област Търговище са били създадени общо 172 340 тона пшеница, а жътвата е завършила със междинен рандеман 486 кг/дка.

Тази година в района няма пропаднали площи с културата, до момента в който през 2017 година те са били 8 502 дка. Специалистът от земеделската дирекция разяснява, че в този момент е имало отчасти потърпевши площи от градушката в землището на община Опака, само че не и трайно унищожени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР