В последните години зачестяват случаите, в които прах и пясък

...
В последните години зачестяват случаите, в които прах и пясък
Коментари Харесай

Как прахът от Сахара променя планетата

В последните години зачестяват случаите, в които прахуляк и пясък от пустинята Сахара се разнасят до разнообразни точни по света, в това число и над България . Това естествено събитие свързваме най-вече с мръсотията, която остава по колите, само че, става известно, то има доста по-сериозен резултат както върху нас, по този начин и върху международния климат.

Всяка година ветровете разнасят към 180 милиона тона прахуляк от пустинята . Но 2020 g. се счита за по-различна, с рекордни количества, регистрирани посредством сателитен мониторинг, който се прави от 1979 година насам.

Пустинният прахуляк е богат на дребни парченца минерали , които са се отчупили от тогавашни скали. Частиците в него са с величина 20 микрона - двойно по-малки от тези, които човешкото око може да забележи.
 Снимка 486272

Основното придвижване на пясъкa от Сахара, най-големият източник на фини прахови частици в света, е към Северна Америка. Именно там респираторните болести са измежду главните аргументи за смъртност на популацията.

А една от аргументите за тях са точно фините прахови частици, които съществено нервират и повреждат белите дробове. Колкото по-замърсен с тях е въздухът, толкоз по-рисково е и за новородените да оцелеят през първата си година живот, демонстрират проучвания. На места като Пуерто Рико напоследък даже затворените прозорци не могат да спрат замърсяването на въздуха, предава National Geographic.
 Снимка 486271

Обикновено сред късна пролет и ранна есен във въздуха над пустинята се образува " сахарски въздушен пласт ". Той се изтласква по-високо в атмосферата от по-студените въздушни маси над океана и по този начин може да пътува с дни, даже и седмици.

Има и една изгода от придвижващия се на всички места прахуляк от Сахара, която няма по какъв начин да пропуснем. Фините частици съдържат огромно количество желязо и фосфор , от които както растенията на сушата, по този начин и фитопланктонът се нуждаят, с цел да порастват.

Пясъкът се трансформира в натурален тор, изключително за подводните растения в Атлантическия океан, които разчитат най-вече на него. Флората в Амазонската джунгла също продължава да съществува с помощта на него, тъй като почвата е доста бедна на фосфор. А дъждът отмива количеството, което е допълнително.
 Снимка 486273

Никак не е за подценяване резултатът на сахарския прахуляк и върху климата на планетата . Той може както да затопля (над сняг и лед), по този начин и да охлажда (над океана). Прахът трансформира и метода на формиране на облаците, според дали отразява или улавя топлината от слънцето.
 Арктика, Северният полюс, рекордните жеги в Сибир и какъв ще е резултатът от тях
Когато най-студеното място на планетата стане най-топлото

Арктика гори, следствията са за целия свят

В ролята си на тор за растенията по сушата и под водата и подпомагайки процеса на фотосинтеза, сахарският прахуляк въздейства съществено и на количеството въглероден диоксид в атмосферата. Смята се, че на този резултат се дължи най-малко 1/4 от смяната на равнищата на въглероден диоксид , която пък води след себе си и други - като топенето на ледниците да вземем за пример.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР