В първите месеци на пандемията Facebook придоби още по-централна роля

...
В първите месеци на пандемията Facebook придоби още по-централна роля
Коментари Харесай

Грешните изчисления на визионерите от Силициевата долина ще струват скъпо на работниците

В първите месеци на пандемията Фейсбук закупи още по-централна роля в живота на стотици милиони души по света. Мерките против разпространяването на ковид накараха безчет хора да пазарят, поддържат връзка и работят във Фейсбук и други онлайн платформи, написа Катрин Торбеке за. Както сподели основният изпълнителен шеф Марк Зукърбърг през март 2020 година, използването беше толкоз висока, че компанията „ просто се опитваше да резервира светлините включени “.

На този декор компанията на Зукърбърг направи незабравим удар по наемане на чиновници. Фейсбук, която по-късно се преименува на Meta, мина от 48 268 чиновници през март 2020 година до повече от 87 000 към септември тази година. С други думи, компанията назначи чиновници, задоволителни за още един Фейсбук. По всичко личеше, че компанията ще резервира това движение на назначение на чиновници в поддръжка на амбициозните си проекти за създаване на по този начин наречената „ метавселена “.

В сряда обаче Зукърбърг обърна курса и уволни повече от 11 000 чиновници, осъществявайки най-значимите съкращения в историята на компанията. В записка до личния състав Зукърбърг сподели някои от най-трудните думи в британския език: „ Направих неточност и поемам отговорност за това “.

„ В началото на пандемията от COVID-19 светът бързо се придвижи онлайн и скокът на електронната търговия докара до голям растеж на приходите “, написа Зукърбърг в писмото до чиновниците. „ Много хора предвидиха, че това ще бъде непрекъснато ускоряване, което ще продължи даже след края на пандемията. Аз бях измежду тези хора и че взех решение да увелича доста нашите вложения. За страдание нещата не се случиха по метода, по който чаках “, добави той.

Силициевата котловина е построена върху голям брой легенди, като измежду водещите е концепцията за създателя като визионер, който предсказва основни трендове през идните години и даже десетилетия. Но Зукърбърг единствено част от растящия лист с видни софтуерни водачи, които понижават разноските и пишат извинителни писма, откакто не съумяха да плануват камшичен удар на пазара сред 2020 година и 2022 година

Технологичната промишленост, която към този момент изглеждаше непобедима при започване на 2020 година, единствено стана по-доминираща по време на пандемията, до момента в който други елементи на стопанската система бяха парализирани. Потребителите трансферираха разноските си онлайн. Федералният запас поддържаше съвсем нулеви лихвени проценти, давайки на софтуерните компании по-лесен достъп до капитал. А оценките на частния и обществения пазар за софтуерните компании наподобява единствено се покачиха.

С отварянето на стопанските системи по света обаче доста консуматори се върнаха към своя „ офлайн живот “. Междувременно високата инфлация и страховете от задаваща се криза понижиха разноските на потребителите и рекламодателите, нанасяйки вреди върху главния бизнес на доста от най-големите имена в технологиите след години на бърз напредък.

Сега промишлеността редуцира хиляди работни места.

Миналия месец компанията за домашни фитнес уреди Peleton, която се радва на извънредно внимание от вложителите по време на пандемията, претърпя своя четвърти кръг от съкращения през 2022 година Миналата седмица колосът за обработка на заплащания Stripe съобщи, че освобождава 14% от своя личен състав. Twitter неотдавна разгласи всеобщи съкращения на работни места, откакто новият му притежател Илон Мъск купи обществената мрежа за 44 милиарда $, набрани частично посредством дългово финансиране.

Докато Мъск избягваше да разяснява всеобщите съкращения, съоснователят на Twitter Джак Дорси, който управляваше компанията до края на 2021 година, написа в обществената мрежа, че поема отговорност за обстановката. „ Разширих размера на компанията прекомерно бързо. Извинявам се за това “, написа Дорси.

Главният изпълнителен шеф на Stripe Патрик Колисън сподели на чиновниците на компанията, че управлението поема отговорност за неверните калкулации от епохата на пандемията, които доведоха до актуалната загуба на работни места.

„ За тези от вас, които си потеглят: доста съжаляваме, че подхващаме тази стъпка и Джон и аз сме напълно виновни за решенията, довели до нея “, написа Колисън. „ Бяхме прекомерно огромни оптимисти за краткосрочния напредък на интернет стопанската система през 2022 година и 2023 година и подценихме както както вероятността, по този начин и въздействието на по-широко закъснение “, добави той.

Други огромни софтуерни компании, в това число Amazon, Apple и Гугъл, стопират или забавят наемането на нови чиновници на фона на опасения от криза след вълна от агресия. A

„ Никой не е ваксиниран “

Въпреки че през годините в Силициевата котловина имаше не малко съкращения, последната вълна от стесняване на разноските наподобява визира всеки ъгъл на промишлеността, в това число инженерите и програмистите, които постоянно се смятаха за недосегаеми. Технологичният балон може и да не се е спукал, само че балонът върху балона сигурно издиша.

Зукърбърг сподели, че съкращенията в Meta ще обиден цялата компания, в това число подразделението Reality Labs, което е натоварено да с построяването на метавселената.

С Мъск отпред, Twitter редуцира половината от личния състав си, в това число огромна част от екипите за маркетинг и връзка, търсене и социална политика.

Роджър Лий, създател на стартъп, основан в Сан Франциско, следи от близко съкращенията в софтуерната промишленост от началото на пандемията посредством своя уеб страница Layoffs.fyi. Първоначално задачата му беше импровизирано да следи съкращенията на личния състав, с цел да помогне в търсенето на евентуални претенденти, които да наеме за личната си компания, цифров снабдител 401к проекти за дребни предприятия. В последна сметка съкратените служащи започнаха да изпращат свои лични данни и да сформират електронни таблици за неговия уеб страница, с цел да привлекат вниманието на експертите по асортимент на личен състав.

„ За страдание не предвидих степента, до която съкращенията ще се усилят “, сподели Лий пред Си Ен Ен. Въз основа на неговите данни броят на уволнените чиновници в софтуерният бранш през 2022 година към този момент е надхвърлил 100 хиляди

Лий сподели, че някои от най-ясно изразените трендове, които вижда в последно време, са огромни загуби на работни места в екипите за набиране на личен състав, човешки запаси и продажби. „ Докато „ инженерите към момента се намират в по-добра позиция спрямо другите функции, данните демонстрират, че и тези функции са претърпели съкращения през последните месеци “, сподели той.

Вече има ясна смяна в настроенията в промишлеността. Blind, известен онлайн конгрес, който разрешава на чиновниците в огромни компании да поддържат връзка анонимно, с цел да споделят препоръки за изявленията и да се хвалят с пакети за обезщетение, се трансформира в отрезвяващ конгрес, където хората разгласяват информация за своите съкращения, вместо за работата си.

Въпреки че някои компании може да са по-добре готови да устоят на бурята от други, излиза наяве, че нито една компания не е изцяло незасегната, сподели Николай Русанов, професор по финанси в бизнес учебното заведение Уортън към Университета на Пенсилвания

„ Технологиите понесоха толкоз огромни вреди точно тъй като се мислеха за ваксинирани против съмненията в действителната стопанска система, само че в последна сметка никой не е ваксиниран “, сподели Русанов. „ И това осъзнаване, съгласно мен, е значимо и може би то е асъдействало за бързото рухване на извънредно високите оценки на тези компании “, добави той

Пазарната капитализация на Meta падна от връх от над 1 трлн. $ предходната година до по-малко от 300 милиарда $. Междувременно Amazon означи спад на пазарната си капитализация с 1 трлн. $ от пика предишното лято.

Русанов сподели, че сегашните страхове от криза не са неоправдани, само че в доста връзки „ има малко самореализиращ се темперамент “. „ Тъй като тези страхове стават все по-разпространени, те забавят потреблението на хората и фирмените вложения “, добави той.

Това, което се случва сега в технологиите, е може би симптом за това, което занапред следва другаде, сподели Русанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР