В настоящия момент не виждаме големи перспективи за растеж на

...
В настоящия момент не виждаме големи перспективи за растеж на
Коментари Харесай

Шефът на Росатом докладва на Путин: Европа няма потенциал и перспективи за растеж

В сегашния миг не виждаме огромни вероятности за напредък на европейския пазар, освен тъй като има враждебно отношение, само че тъй като там няма капацитет за напредък. Това рапортува шефът на " Росатом " Алексей Лихачов на президента Владимир Путин по време на срещата им в Кремъл.

Отговаряйки на въпроса на Путин за положението на делата в " Росатом ", А. Лихачов означи, че държавната корпорация работи решително. Той обърна внимание на президента и на някои стопански индикатори и планове в Русия и в чужбина.

" Въпреки външния напън, първата половина на годината беше постоянна, всички позитивни трендове са към момента в действие. Сега можем да приказваме за прогнозата до края на 2023 година във връзка с икономическите индикатори и огромните планове, държавната поръчка за защитата ще бъде изпълнена на 100%, всички федерални планове също се извършват в период. Анализът на резултатите за последните шест години демонстрира, че през 2023 година ще надхвърлим приходите единствено в откритата част от 2 трилиона рубли. Това е съвсем повторен растеж за 6 години. Правителството ни оказва помощ малко - 60% растеж на бюджетните вложения, само че те се утрояват от нашите данъчни вноски, това е нашето съфинансиране на национални планове. За 2-ра година личните ни вложения надвишават 1 трилион рубли, а това ще бъде по този начин и през 2023 година - нееднократен, повече от 8-кратен, растеж за последните 6 години. "

Шефът на " Росатом " благодари Путин за поддръжката, която е оказал за придобиването на Буденовското находище в Казахстан:

" Уверено заемаме второ място във връзка с запасите и сме в челната тройка във връзка с всички преобразувания на нуклеарния горивен цикъл (ЯГЦ) и резервираме това водачество, запазихме и даже леко увеличихме доставките за всички наши патрньори. "

" При доставките за другарски страни в Азия, Китай, Близкия изток, Африка имаме до 60-70% растеж на другите типове доставки. Върху тях се оказва голям политически и стопански напън. В сегашния миг не виждаме особени вероятности за напредък на европейския пазар, освен заради недружелюбното отношение там, само че и тъй като там няма капацитет за напредък. Потенциалът за напредък в енергийния бранш като цяло, и изключително в нуклеарната енергетика, е в Азия и Близкия изток, където желаят нашите технологии и нашите доставки, В този смисъл ние усилваме производството и ще затвърдим водачеството си, " съобщи той.

Лихачов увери Путин, че " Росатом " резервира водещата си позиция в построяването на АЕЦ в чужбина. Като образци ръководителят на " Росатом " уточни Беларуската АЕЦ, АЕЦ " Ел Даба " в Египет, АЕЦ " Рупур " в Бангладеш, макар че описът на задграничните планове на Росатом е доста по-широк:

" Продължаваме да сме водачи в износа на атомни електроцентрали. В момента изпълняваме 22 плана, Беларуската АЕЦ е в пилотна употреба, през есента дефинитивно ще пуснем в употреба 2-ри енергоблок. Въз основа на резултатите от употребата на първия блок през 2022 година Беларус влиза в топ 20 на нуклеарните сили - повече от 14% нуклеарно произвеждане. Беларус измести Обединеното кралство и изостава от Канада единствено с един от нашите нуклеарни блокове. 2-ри блок ще удвои нуклеарния енергиен капацитет на Република Беларус. Египет ще има 4-ти първи бетон, това ще бъде най-мащабното строителство - 4 блока се строят по едно и също време, Бангладеш - през есента ще доставим гориво за централата и още една нуклеарна мощ на планетата ще стане повече, имаме доста удобни връзки с бангладешките сътрудници. "

Лихачов обърна особено внимание на научните разработки, които разрешават на " Росатом " да резервира лидерската си позиция на международния пазар:

" От името на цялата промишленост бих желал да ви благодаря за удължаването на националния план за развиване на оборудването, технологиите и научните проучвания до 2030 година, който изпълняваме взаимно с Курчатовския институт. Това включва възстановяване на работата на най-продаваните ни реактори - ВВЕР, дребните електроцентрали, бързите промишлени реактори и затварянето на горивния цикъл. Тук виждаме сериозна поддръжка от страна на държавното управление и Министерството на финансите, макар компликациите, и продължаваме да предлагаме на пазара перспективни посоки. В този смисъл националният план ще дефинира софтуерния пейзаж най-малко за 40-50 години. Продължаваме да участваме интензивно в плана ITER, който е интернационален план, във Франция, в Кадараш. Управлението на плана показва огромното търсене на нашите технологии, доставки и експерти,Въпреки всички компликации, този интернационален план се извършва. "

По-рано, Путин сложи задачата делът на нуклеарната сила в общия енергиен баланс на Русия да се промени от 20% на 25%. А. Лихачов удостовери, че задачата се извършва. Ръководителят на Росатом подсети за утвърдената от държавното управление генерална скица за разполагане на електроенергийни обекти до 2035 година и за подготвяната скица до 2042 година

Основните цели са да се усили леко производството в центъра, да се усили сензитивно в Урал и да се стигне до Сибир и Далечния изток. Челябинска област и Хабаровски край са доста удобни за развиването на нуклеарни пълномощия. Като цяло губернаторите осъзнават, че това е тласък за развиването на района - както по време на строителството, по този начин и, което е най-важно, по време на употребата, това е евтина и устойчива електрическа енергия, чиято успеваемост може да се пресмята в продължение на десетилетия, акцентира Лихачов.

Неядрени планове

Лихачов подсети и за 2 области от работата на " Росатом ", които не са свързани с нуклеарната енергетика. Едната от тях се извършва от RENERA в Калининградска област, като планът е обвързван с производството на устройства за предпазване на сила. Другата е обвързвана със основаването на машиностроителен клъстер, който, наред с другото, способства за създаването на съоръжение за произвеждане на полутечен природен газ (LNG).

" Започваме съществено да се занимаваме с електрическото задвижване и мислим за целева доставка на изцяло електрическо задвижване, включващо електродвигател, скоростна кутия и инвертор. В този случай сме доста гостоприемни към всички на съветския авто пазар: ГАЗ, ВАЗ и УАЗ. Създаден е и най-големият клъстер за енергетика в страната: вие взехте решения за Атоменергомаш, за Ижора, за ОМЗ Спецстал. Напълно покриваме потребностите си и чупим върховете на Съветския съюз: през 2023 година ще произведем 5 реакторни корпуса и 18 парогенератора. Активно навлязохме в секторите на оборудването за полутечен природен газ и специфичната стомана, въпросът за основаването на най-големия машиностроителен енергиен клъстер в Русия е затворен, " рапортува в умозаключение Алексей Лихачов.

Инфо: neftegaz.ru
Превод: " Гласове "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР