В момента 94 % от всички институции за деца са

...
В момента 94 % от всички институции за деца са
Коментари Харесай

94% от институциите за деца са закрити


В момента 94 % от всички институции за деца са закрити, сподели заместител -министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова на конференция преди откриването на конгрес за деинституционализацията на грижата за деца в НДК.
В конференцията ще вземат участие над 320 участници от 31 страни.
Русинова напомни, че през 2010 година беше призната Националната тактика "Визия за деинституционализацията на децата в България ", която очерта най-мащабната промяна в обществена сфера. Стратегията слага фокус върху закриването на всички институции за деца в страната до 2025 година.
Русинова уточни, че е значимо, че за този интервал е даден друг късмет за живот на 7600 деца. Тя напомни, че бяха основани дребни фамилни къщички от резидентен вид, които се намират в жилищен квартал, близо са до учебни заведения, до лечебни заведения. Децата могат да играят със свои връстници, да са част от общността. Променихме живота на над 14 000 деца в България, съобщи Русинова.
Преди приемането на стратегическия документ, 7 587 деца са били настанени в 137 профилирани институции.
В момента на територията на страната съществуват 21 профилирани институции за деца, в които се отглеждат 495 деца и младежи. Останалите 21 институции ще бъдат закрити до края на 2021 година, а децата и младежите- изведени в нови обществени услуги. Институциите от остарял вид за деца и младежи с увреждания към този момент не действат.
Към днешна дата в страната се дават 324 обществени услуги за деца и фамилии от нов вид с общ потенциал 10 659 места. Социалните услуги от резидентен вид, в които се дава 24-часова грижа са 303 с общ потенциал 3 360 места.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР