В края на второто десетилетие на 21-ви век Осло вече

...
В края на второто десетилетие на 21-ви век Осло вече
Коментари Харесай

Ресторантът, в който трябва да се гмурнеш, за да вечеряш

В края на второто десетилетие на 21-ви век Осло към този момент е сцена на велики кулинарни открития. Нови заведения за хранене, предлагащи кухня от целия свят, никнат като гъби след дъжд, и става все по-трудно човек да се ориентира в тази дребна гурме галактика от кралски скариди, мусове, филета миьони, оризови нудъли и маринати. Внезапно парче колбас и листо маруля сред две филии самун към този момент не става. Да си поръчаш тарталета със запечен костен мозък върху канапе от хайвер обаче е сигурен знак, че си съумял да се интегрираш сполучливо в модерната dining-out-Instagram-urban culture.

Разбира се, на този по този начин динамично-развиващ се гастрономически декор да впечатлиш консуматора e съществено предизвикателство за всеки бизнесмен, който е решил да се занимава с ресторантьорство. Но когато става дума за това да се шокира потребителят и то не безусловно по един виж-какво-крия-под-шлифера метод, скандинавците нямат равни. Защото техните хрумвания са не просто новаторски, те са на два ксанакса разстояние от цялостния делириум.

Не е несъмнено какво тъкмо е въодушевило основателите на първия подводен ресторант в света, само че ние подозираме, че е било нещо приблизително сред детските мемоари от първия прочит на “Капитан Немо ”, приказката на Андерсен за Малката нимфа, анимацията на Дисни за рибата Немо и обичайния сандвич с херинга и краставичка от ученическите години.

Ресторантът се споделя Under (английският и норвежки претекст за “под ”) и се намира в селцето Боли в най-югозападната част на норвежката брегова линия. Ресторантът е по план на иконичната компания Snøhetta и е най-големият и най-известен подводен ресторант в света.

 53389253_290266214974829_2534980025556402176_n

Студиото за архитектура и дизайн Snøhetta е учредено през 1989 година Главните архитекти Крейг Дюкерс и Хетил Торсен си печелят международна популярност с проектирането на извънземната постройка на Операта в Осло, както и на хотела във формата на змия върху каменен фундамент в архипелага Лофотен. И този път архитектите са заложили на авангардна визия. Under наподобява на на половина потънал перископ, при гледката на който случен минувач би помислил, че се е случило някакво злополучие, злополука, с доста починали и ранени. Жертви обаче няма. Единствено супер удовлетворени клиенти, които са склонни да платят 1000 крони (200 лева) САМО за запазване на маса.

Ресторантът заема повърхност от 495 кв. м повърхност и разполага с 40 места за клиенти. Дизайнът на корпуса е оптимално изчистен. По форма е монолитна структура от бетон, наподобяваща тръба, с дължина 34 метра. Стените на тръбата са едва извити и с дебелина 50 см, което разрешава оптимална опозиция против водния напън.

В ресторанта се влиза през проход, направен от груби дъбови структури, които с времето се чака да придобият натурален сив нюанс и по този начин съвършено да се вържат с цвета на бетоновата основа. Интериорът на заведението също е решен напълно в дъб като задачата е той да контрастира на външната “обвивка ”, да основава чувство за уют и да не разрешава на клиентите да изпитват възприятие на клаустрофобия.

Ресторантът е ситуиран на три равнища: предверие с гримьорна, бар, и самият ресторант, който се намира най-дълбоко под морското ниво. Огромната отвесна панорамна витрина на бара дава спираща дъха панорама към морските дълбини. Подходящо осветяване разрешава на посетителите на следят подводното шоу даже в най-тъмните часове на денонощието.

 54517503_295809764420474_5326460475897020416_n

За тези, привикнали да поставят знак за тъждество сред лукса и разточителството, блясъка и труфя, Under би бил тотална изненада. Защото на пръв взор подредбата и типа на масите и столовете прилича на атмосферата в родна казармена трапезария от 70-те години. Бруталният минимализъм обаче е реализиран на висока цена. Буквално! Овалните маси от овъглен бук и столчета със подобен дизайн са дело на локални дизайнери, употребявали пясък от морското дъно за направата на всеки един съставен елемент. Естествените материали, положителната звучност и приятното осветяване основават атмосфера, в която човек да се любува изцяло на омара си без да получава паник офанзиви при мисълта, че се намира на пет метра под морското ниво.

Малко над 70 милиона крони. Това са доста пари, които обаче братята-предприемачи Стиг и Гауте Юбоста са платили, без да се двоумят. Те желали да влагат на първо място в локално произвеждане, по тази причина всичко, което влиза в ресторанта, от престилките на готвачите до керамичните съдове и сьомговата пъстърва идва от радиус не повече от 200 км.

 IK_Snohetta-Under_0915-crop

Концепцията, залегнала в менюто, е да се сервира местна храна, от Южна Норвегия. Главният готвач, назначен персонално от братята Юбоста, е датчанин – Николай Педерсен. Лично той създава менюто, състоящо се от 18 – 20 ястия. Разбира се, основният артист в менюто му е морската храна във всичките разновидности, които Северно море може да предложи. “Пресните артикули и изчистените, “голи ” усети са от изключителна значимост за нас, “ споделя началник Педерсен. “Ние си слагаме за цел да предоставим на нашите клиенти такова неповторимо прекарване, което безусловно да ги изрита от зоната им на комфорт. ”

Поршетата, паркирани на брега, пред самия вход на Under, са задоволително сладкодумен симптом за това какви цени човек да чака за порция раци. Гореспоменатата такса от 1000 крони за запазване на маса не се приспада от потреблението. Сайтът на ресторанта не предлага примерно меню, с което евентуалният клиент да се запознае авансово, само че за сметка на това може да ви ориентира в ценовия диапазон. Едно цялостно Imerssion Menu (потапящо меню) коства приблизително 2 250 крони (455 лева.). Към него вървят “подходящи ” виновност за 1 450 крони (290 лева.), както и сокчета за по-добро храносмилане на стойност единствено 850 крони (172 лева.). Ако прибавим кафенце, десерт и едно-две твърди напитки “за отскок ”, сметката за една вечеря в най-дълбокия ресторант в света може да стигне едни дълбинни 1500 лв. на човек.

А при положение, че доста ви се похапва северна акватична фауна, имайте поради, че всички маси в Under са запазен за шест месеца напред, тъй че в най-хубавия случай ще можете да похапнете там по някое време през септември 2019-а. И нека да е тази година! Но при положение, че ви се отвори парашутът и по-рано, ето по какъв начин да стигнете дотам…

 22538651_121932168474902_3003308160253668515_o

Най-близкото летище е това в град Кристинасанд (Kjevik). Oттам може да вземете такси до ресторант Under. Километрите са 85, а цената на таксиметровата услуга е към 1300 крони (263 лв).

Може и да не вземете такси, с цел да спестите пари за десерта, само че тогава ще би трябвало да изходите километрите пеш. И таман ще сте сте доста огладнели, когато пристигнете на крайната си дестинация.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР