Повече от век управляващите монарси на Великобритания използват Бъкингамския дворец

...
Повече от век управляващите монарси на Великобритания използват Бъкингамския дворец
Коментари Харесай

Бъкингамският дворец: по-неизвестните факти за една от най-известните сгради

Повече от век ръководещите монарси на Англия употребяват Бъкингамския замък като свое административно седалище. Завладяващата постройка е претърпяла какво ли не – от бомбардировките по време на Втората международна война до един остроумен апаш, който се промъква в него и отмъква долни дрехи.

Ако в миналото решите да я посетите персонално, ето 10 неща, които би трябвало да знаете за една от най-емблематичните и обилни къщи в Европа.

 JohnSheffield

Джон Шефилд

През 1703 година Джон Шефилд, първият херцог на Бъкингам, събаря съществуващата къща в Уестминстър и си построява нова на нейно място. Тази къща е закупена през 1761 година от крал Джордж III, който желае да даде на брачната половинка и децата си частен дом, който да не е прекомерно надалеч от двореца Сейнт Джеймс, тогава формалната лондонска резиденция на кралското семейство. Когато през 1837 година кралица Виктория се възкачва на престола, тя прави Бъкингам Хаус своя публична резиденция. Дотогава истинската постройка е претърпяла няколко ремонта и към този момент е независим замък.

Оолитовият варовик е седиментна канара, формирана от дребни сфери. Използван е при построяването на Бъкингамския замък и доста други забележителности, в това число Емпайър Стейт Билдинг и Пентагона. В публикация от 2017 година, оповестена в списание Scientific Reports, откриватели откриват, че този тип скали се образуват към минерализирани тела на микроскопични организми, а не към песъчинки, както се е считало до тогава. Това значи, че стените на Бъкингамския замък са цялостни с дребни вкаменелости, които може да са на възраст до 200 милиона години.

Едуард Джоунс наподобява е бил захласнат от младата кралица Виктория през тийнейджърските си години. Никой не знае за какво. През 1838 година Джоунс е хванат, откакто се промъква в Бъкингамския замък и краде доста от движимостите на кралицата, в това число няколко чифта нейно долни дрехи. „ Той влиза през незаключена врата или незатворен прозорец някъде на приземните етажи – в тези дни не е имало кралска защита “, споделя биографът Ян Бондесон пред BBC News. Джоунс е хванат да влиза в Бъкингамския замък три пъти и признава, че в действителност е влизал доста повече пъти. В последна сметка е изпратен в чужбина, макар че се завръща за малко в Обединеното кралство като възрастен.

На път за конференция в Париж президентът Удроу Уилсън и първата дама Едит Уилсън посещават Обединеното кралство през декември 1918 година В Бъкингамския замък крал Джордж V провежда прием в тяхна чест, с което слага началото на дълга традиция държавните глави на Съединени американски щати да посещават кралската резиденция. През 1977 година президентът Джими Картър позорно нарушава протокола, като ненадейно целува по устните кралица Елизабет, кралицата майка.

Въпреки че английското държавно управление ги поучава да се изнесат от Лондон по време на Втората международна война, крал Джордж VI и фамилията му избират да останат в Бъкингамския замък. Както споделя брачната половинка му кралица Елизабет: „ Децата няма да си тръгнат, в случай че аз не го направя. Аз няма да напусна, в случай че татко им не го направи, а кралят няма да напусне страната при никакви условия, без значение от всичко. “ Тя усъвършенства уменията си за пукотевица с револвер, като стреля по плъхове. Преди силите на Оста да капитулират, немските бомбардировачи означават девет директни попадения в Бъкингамския замък.

Coutts & Co., желаната от кралското семейство банката, е конфигурирала банкомат в мазето на двореца. Другите улеснения включват пощенски клон, киносалон, кафене и 78 бани. Джон Ленън един път споделя, че Бийтълс са пушили трева в мъжката тоалетна на Бъкингамския замък, когато са го посетили през 1964 година, само че двама от сътрудниците му от групата отхвърлят тази история.

Приемането на Британския закон за Северна Америка на 1 юли 1867 година трансформира Канада в самоуправляващо се притежание на Обединеното кралство. В знак на самопризнание към 150-годишнината от това събитие офицерът от пехотата на канадските въоръжени сили Меган Куто става първата жена, която управлява промяната на караула, когато командваното от нея поделение е поканено да пази кралица Елизабет II в Бъкингамския замък.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР