Кремъл обяви, че Николай Патрушев, бивш секретар на руския Съвет

...
Кремъл обяви, че Николай Патрушев, бивш секретар на руския Съвет
Коментари Харесай

Бившият ръководител на Съвета за сигурност на Русия стана съветник на Путин

Кремъл разгласи, че Николай Патрушев, някогашен секретар на съветския Съвет за сигурност и някогашен началник на Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ), е назначен за консултант на Владимир Путин, само че на по-младши пост.

Във връзка с встъпването си в служба за пети мандат съветският президент направи изненадващи разбърквания в бранша на защитата, след повече от две години спор в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Той уволни правилния си министър на защитата, заемащ поста от 2012 година, Сергей Шойгу, и го назначи за секретар на Съвета за сигурност - орган, който сплотява най-високопоставените съветски чиновници, само че няма действителни лични преимущества.

Досегашният шеф, Патрушев, който е непосредствен на Путин от десетилетия, беше назначен за консултант на Кремъл, отговарящ за корабостроенето - доста по-малко влиятелен пост.

Руският президент назначи за министър на защитата Андрей Белоусов, икономист без боен опит. В същото време в това министерство стартира чистка на фона на обвиняванията в корупция, като през април беше задържан заместник-министър.

По-рано през днешния ден беше разгласен карцерът на военачалник Юрий Кузнецов, началник на отдел " Човешки запаси ".

Назначението на Белоусов идва и в миг, когато с нападението над Украйна и вследствие на западните наказания военната промишленост се трансформира в движеща мощ на съветската стопанска система. Руското председателство уточни, че задачата на министъра ще бъде да интегрира отбранителния бранш в стопанската система и да предизвиква нововъведенията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не навлезе в детайлности по отношение на аргументите за отдръпването на Патрушев, само че съобщи, че неговият " голям опит " ще играе " значима роля " в досието на корабостроителницата.

Що се отнася до Шойгу, той счита, че диалозите за намаляване са " неуместни ", защото секретарят на Съвета за сигурност " е в директен контакт с президента и носи огромна отговорност ".

Новият министър на защитата би трябвало да бъде одобрен на поста си от съветските парламентаристи по-късно през днешния ден.

През последните две години Шойгу беше подложен на критика, първо за неуспеха на блицкриг офанзивата против Украйна, по-късно за проблемите с доставките за съветските войски и най-после преди съвсем година за протеста на ръководителя на паравоенната формация " Вагнер ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР